Debatt: Guatemalas demokrati behöver vårt stöd 


Bernardo Arévalo svärs in som president. Foto från tv-sändning.

DEBATT. Bernardo Arévalo är nu installerad som president i Guatemala. Det är en seger för demokratin och visar att långsiktigt utvecklingssamarbete, ett starkt civilsamhälle och människors engagemang kan vara avgörande. Det skriver Martin Nihlgård, generalsekreterare för organisationen IM (Individuell Människohjälp).

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

I Guatemala genomfördes presidentvalet i två omgångar. Valprocessen beskrevs som orättvis och godtycklig. Många kandidater tilläts aldrig ställa upp och en överväldigande majoritet hade inte förtroende för valsystemet. Endast hälften av de röstberättigade unga registrerade sig för att rösta.  

Redan inför första valomgången hade ett par kandidater förhindrats att delta av valdomstolen. I den första valomgången, i juni, var det två kandidater som fick störst stöd, men ingen av dem fick över 50 procent av rösterna. Detta ledde till en andra valomgång i augusti där Arévalo stod som segrare.  

Guatemala har utvecklats i auktoritär riktning, människorättsorganisationer berättar om hur journalister, jurister och domare fängslas på godtyckliga grunder eller tvingas fly landet. En av de riktigt stora utmaningarna i landet är den utbredda korruptionen. Arévalo, som byggde sin kampanj mycket på kritik av korruption sågs därför som ett hot av en stor del av landets elit.

Långt arbete för demokrati

Arbetet mot korruption i Guatemala har pågått länge. När det 36 år långa inbördeskriget avslutades 1996 började den långa resan mot verklig fred. Men tidigare soldater och poliser startade kriminella gäng som levde på utpressning, smuggling, kidnappning och droger. De infiltrerade det juridiska, polisiära och politiska systemet och korruptionen kom att genomsyra hela samhället. År 2002 startade FN, efter vädjande från civilsamhället, det arbete som ledde till bildandet CICIG. Det var en institution som skulle bekämpa korruption, och som finansierades av FN och USA men också av Sverige. CICIG har av företrädare för civilsamhället i Guatemala beskrivits som en av de bästa delarna av fredsöverenskommelsen, en stolthet som skapade engagemang bland medborgarna och stärkte demokratin. Sveriges stöd till CICIG och till civilsamhället pekas också ut som en viktig orsak till att Guatemala nu tycks gå i demokratisk riktning.

Sedan Arévalo blev en av kandidaterna efter den första valomgången har den politiska och ekonomiska eliten försökt förhindra att han tillträder. Tack vare internationellt tryck och en enorm mobilisering av civilsamhället har detta inte lyckats. Organisationer som företräder inte minst Guatemalas stora grupp av urfolk har kämpat i över 105 dagar genom att på gatorna visa sitt stöd för den valda presidenten.

Regeringen måste trycka på

Nu är vi många som ser fram emot en fortsatt demokratisk utveckling i Guatemala, men det kommer inte av sig själv. Det behövs ett starkt civilsamhälle och ett internationellt tryck. Även svenskt bistånd har en viktig roll. Därför vill vi att regeringen, ensamt och genom EU, fortsätter trycka på och stödja de demokratiska krafterna i Guatemala. Därför vill vi att Sverige fortsatt är en viktig biståndsgivare till civilsamhället i Guatemala och Centralamerika.  

Martin Nihlgård
Generalsekreterare IM (Individuell Människohjälp).

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.