Guatemala: Nyvalde presidenten tillträdde efter dramatisk natt


Mer än tio timmar försenat – strax före halv åtta på morgonen svensk tid den 15 januari – kunde Guatemalas nyvalde president Bernardo Arévalo till slut sväras in efter att korrupta maktgrupper in i det sista försökte stoppa hans tillträde. Utanför demonstrerade tusentals människor till stöd för presidenten.

Ända sedan Bernardo Arévalo från det lilla partiet Semilla (Frö) gick vidare till den andra valomgången i det guatemalanska presidentvalet och därefter vann den avgörande andra valomgången i augusti 2023, har den traditionella makteliten försökt stoppa honom. Stödda på landets riksåklagare har det som i Guatemala kallas ”de korruptas pakt” på alla sätt försökt stoppa det demokratiska makttillträdet: Valdomstolens lokaler har tagits över av polis lojala med riksåklagaren och valsedlar förts bort. I vad som kommit att kallas för en konstitutionell kupp har landets domstolar olagligförklarat Bernardo Arévalos parti för att därmed kunna hindra de nyvalda ledamöterna från att tillträda.

Installationsceremonin, som var tänkt att starta mitt på dagen, fördröjdes av landets avgående kongress genom olika teknikaliteter in i det sista försöka sabotera ceremonin.

Karin Herrera svärs in som vicepresident

Representanter för EU, Brasilien och flera andra länder som samlats för att medverka vid ceremonin uttalade under söndagen sin oro för processen och krävde att processen skulle fortsätta som planerat.

In i det sista var det också oklart om den avgående presidenten Alejandro Giammattei frivilligt skulle lämna ifrån sig de symboler som tillhör presidentämbetet. Alejandro Giammattei valde att utebli från själva ceremonin utan lämnade över regalierna till landets kongress.

”Med tanke på risken att den 14 januari slutar och vi anländer till noll timmar den 15 januari 2024, genom denna handling deponerar jag i kongressen insignierna för kommando bestående av Band, Button och Presidential Collar”, skrev Giammattei i ett uttalande som skickats till kongressen.

Till slut, vid halv åtta på morgonen den 15 januari svensk tid, kunde Bernardo Arévalo sväras in som president. Några minuter senare var det vicepresidenten Karin Herreras tur.

Karin Herrera är biologen som för ett drygt år sedan motvilligt drogs in i politiken. Nu är hon Guatemalas nyvalde vicepresident. Tillsammans med president Bernardo Arévalo från det lilla partiet Semilla ska hon bryta åratal av korruption och maktmissbruk. I september 2023 intervjuade David Isaksson henne.

Hon sa då bland annat:

– Jag tror att valet i det ögonblicket förvandlades till en folkomröstning där människor röstade för en förändring – mot den gamla korrupta ordningen som dominerat landet under så många år. Och i det valet fick vi ett massivt stöd – inte minst från ungdomar och kvinnor.

Under söndagen valdes också en ny ledning för kongressen där Samuel Pérez från partiet Semilla med sina 31 år blir den näst yngste ordföranden i kongressen någonsin.

I sitt första tal tackade presidenten världssamfundet, de unga som hela tiden stått upp för demokratin, landets urfolk som outtröttligt demonstrerat till stöd för honom och alla dem som tror på landets demokrati:

– Tack vare demokratin har detta varit möjligt, det har visat att vår demokrati har krafter att stå emot de auktoritära krafterna och förändra Guatemala. Det är med stor ära jag tar mig an uppdraget. Jag vill också tacka alla de länder som stött oss i denna process, er hjälp har varit av stor betydelse för att bevara och stärka rättsstaten. Under de senaste månaderna har vi varit nära att åter hamna i diktaturens skugga. Men Guatemalas folk och viktiga institutioner har försvarat rättsstaten.

– Aldrig mer autoritarianism, vi kommer aldrig mer att tillåta att våra institutioner blir redskap för korruption och straffrihet!

Efter en lång dag – och natt – börjar nu den verkliga utmaningen för Guatemalas nyvalde president som kommer att bli allt annat än enkel.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.