Bli glad: Kap Verde nu fritt från malaria


Maio på Kap Verde. Foto: Victor Svistunov/Unsplash.

Som tredje land i Afrika är Kap Verde nu fritt från malaria. Framgången i kampen mot sjukdomen kan nu göra att fler turister söker sig till ögruppen.

Kap Verde är det tredje landet i Afrika som världshälsoorganisationen WHO certifierat som fritt från malaria, efter Mauritius och Algeriet som certifierades 1973 respektive 2019. Till detta kommer Lesotho och Seychellerna – två länder i Afrika där det aldrig funnits malaria.

Totalt fanns det 2022 uppskattningsvis 249 miljoner malariafall och 608 000 dödsfall i malaria i 85 länder runt om i världen.

Afrika är den kontinent som drabbas hårdast av malaria. Där inträffar 94 procent av de globala malariafallen och 95 procent av de relaterade dödsfallen (2022). Fyra afrikanska länder stod för drygt hälften av alla dödsfall i malaria i världen: Nigeria (26,8 procent), Demokratiska republiken Kongo (12,3 procent), Uganda (5,1 procent) och Moçambique (4,2 procent). Av de som dör är 80 procent barn under fem år. 

Certifiering av malariaeliminering är WHO:s officiella erkännande av ett lands status som malariafritt. Certifieringen beviljas när ett land kunnat visa att kedjan av inhemsk malariaöverföring genom Anopheles-myggor avbrutits i hela landet under åtminstone de senaste tre på varandra följande åren. Ett land måste också visa att det har kapacitet att förhindra att smittspridningen återupptas, skriver WHO.

Engagemang ledde till framgång

Före 1950-talet drabbades alla öar som utgör en del av Kap Verde av malaria. Allvarliga epidemier förekom regelbundet i de mest tätbefolkade områdena tills riktade insatser genomfördes. Genom riktad användning av bekämpningsmedel lyckades landet utrota malaria två gånger: 1967 och 1983. Efterföljande brister i kontrollen av vektorer ledde dock till att sjukdomen återkom. Sedan den senaste toppen av malariafall i slutet av 1980-talet har malaria i Cabo Verde varit begränsad till två öar: Santiago och Boa Vista, som nu båda har varit malariafria sedan 2017.

– Jag hyllar regeringen och folket i Cabo Verde för deras orubbliga engagemang och motståndskraft i deras arbete för att eliminera malaria, säger WHO: s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande från organisationen.

Peter Sands, chef för Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria, konstaterar att klimatförändringarna gjort att malaria nu sprids ytterligare. Därför är det som nu skett på Kap Verde hoppfullt, menar han:

– Detta är en extraordinär prestation, en ledstjärna av hopp i en tid då klimatförändringarna hotar att bromsa våra framsteg i den globala kampen mot malaria. Det som nu är avgörande är att vi inte sänker garden, utan hjälper Kap Verde att upprätthålla denna prestation och förhindra att malaria återinförs, säger Peter Sands.

För att förhindra att malaria återkommer till ögruppen kommer Globala fonden att fortsätta att finansiera åtgärder mot malaria i ytterligare tre år.

Turismen står för 25 procent av Kap Verdes BNP och att landet nu är malariafritt gör att resenärer från bland annat Sverige kan resa dit utan att behöva vara rädda för att bli sjuka eller behöva ta malariamedicin i preventivt syfte.

Redaktionen

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.