Debatt: Sverige måste prioritera vatten i klimatförhandlingarna 


Handtvätt på en skola i staden Manajakandriana. Projektet stöds av WaterAid. Foto: David Isaksson.

DEBATT. Klimatkrisen leder till att många barn dör efter att ha fått i sig smutsigt översvämningsvatten. Men trots det är frågan om hur klimatförändringarna påverkar människors vattentillgång inte en prioritering i förhandlingsplan för COP28 i Dubai. Nu måste Sverige och EU byta strategi och prioritera vatten, skriver Anna Nilsdotter och Tove Lexén på WaterAid.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.

De senaste åren har konsekvenserna av det förändrade klimatet tilltagit. Bränderna i södra Europa sommaren 2023 var ett exempel på det, översvämningarna i Sverige ett annat. Vissa länder har drabbats hårt ­så som Pakistan 2022 där en tredjedel av landets yta täcktes med vatten och över 33 miljoner människor tvingades på flykt. Detta är inte bara förödande klimatstatistik, det är händelser som påverkar människors liv och trygghet i grunden.

Kopplingen till vatten är uppenbar, både i forskningen och för enskilda individer. Nio av tio klimatrelaterade katastrofer har med vatten att göra. Det kan handla om för lite vatten i form av torka, för mycket vatten i form av översvämningar eller smutsigt vatten, det vill säga vatten som förorenas när stormar och cykloner slår sönder människors vattenkällor och för med sig avföring och bakterier ner i brunnar.

Konsekvenserna slår som allra hårdast mot människor i fattiga samhällen i länder som står dåligt rustade för att hantera klimatförändringarna – länder som Bangladesh, Pakistan och Madagaskar. Länder där WaterAid arbetar hårt för att säkra vattentillgång med klimatanpassade lösningar. Men för att vi ska kunna fortsätta detta livsviktiga arbete måste världens ledare skapa förutsättningarna. I dagens takt är det omöjligt att nå målet om att alla ska ha tillgång till rent vatten år 2030 – insatserna skulle behöva fyrdubblas och klimatkrisen gör att klockan tickar snabbare.

Klimatkrisen är en vattenkris, och den påverkar oss alla.

Under klimattoppmötet 2022 såg vi ett skifte i hur frågan om vatten togs upp. I slutdeklarationen för COP27 i Egypten nämndes vatten för första gången som en viktig del av lösningen för att tackla klimatförändringarna. Under årets COP28 som just nu pågår i Dubai har vattenfrågan lyfts hela vägen till huvuddiskussionerna. Bland annat ska världens ledare prata om hur vatten implementeras i nationella klimatplaner, klimatfinansiering för vatten, samt om beröringspunkterna mellan vatten och matproduktion. Dessutom hålls ett ministerevent om skydd av vattenekosystem. 

Sverige finns på plats i Dubai, men i planen om prioriterade områden och huvudsakliga förhandlingsståndpunkter som framförhandlats i EU inför COP28 saknas frågan om vatten. Sverige och EU prioriterar anpassning i stort, men WaterAid menar att man måste satsa mer på de viktiga frågorna om vatten och klimatanpassning – alltså åtgärder som skulle kunna säkerställa att människor har rent vatten att dricka, även om de drabbas av en storm eller översvämning. Samtidigt visar en rapport från FN-organet UNEP att läget är allvarligt. I dagsläget saknas mellan 194 och 366 miljarder USD årligen för att finansiera anpassningsåtgärder i låginkomstländer.

Vattenfrågan är central för att lösa klimatkrisen och många andra globala kriser – så som den tilltagande antibiotikaresistensen och risken för andra pandemier i framtiden. Sverige bör ta på sig ledartröjan och säkerställa att rika länder i högre utsträckning bidrar med finansiering till de länder som drabbas hårdast av klimatkrisen, men som gjort minst för att orsaka den. Satsningar på rent vatten och sanitet är helt avgörande för att möta samtidens och framtidens klimatkatastrofer. Vi uppmanar regeringen att prioritera vatten i alla förhandlingsdelar under COP28.

Anna Nilsdotter
Generalsekreterare, WaterAid

Tove Lexén
Sakkunnig klimat, WaterAid

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.