Cyberattack riskerar kyrkans julinsamling


Den 23 november utsattes Svenska kyrkans IT-system för en så kallad Ransomware-attack som slagit ut en stor del av organisationens datasystem. För Act Svenska kyrkan, en av Sveriges största biståndsorganisation, kommer attacken i värsta tänkbara tid. Nu riskerar den viktiga julinsamlingen att drabbas.

Svenska kyrkan upptäckte att 23 november att det fanns problem med delar av deras IT-system.  Ganska snart kunde det konstateras att det var ett cyberangrepp som påverkat en rad system och som haft omfattande konsekvenser. Bland annat går det inte att boka begravningar, dop och bröllop. Även insamlingsfunktionen på Act Svenska kyrkans webb har slutat fungera.  

– Det är svårt att säga i nuläget hur den här attacken påverkar insamlingen då jag inte har någon information om hur lång tid detta kan ta. Webben är påverkad men det går fortfarande att ge via Swish och bankgiro. Den stora delen av våra gåvor kommer in via Swish, månadsgivande, kollekter och anslag. Webben står för ungefär tre procent av givandet per år. Så det är hanterbart för oss just nu, berättar Tinde Carlbrand, insamlingschef på Act Svenska kyrkan. 

Det Act Svenska Kyrkan utsatts för är en så kallad ransomware-attack. Det är en form av cyberattack där kriminella grupper slår ut system med hjälp av programvara som endast de själva kan åtgärda. De ställer sen krav på att få betalt för att återställa systemet. De här formerna av attacker mot svenska företag och organisationer har dramatiskt ökat de senaste åren. I andra länder, bland annat i Storbritannien, har även insamlingsorganisationer drabbats, vilket ökat kraven på säkerhet, inte minst hos organisationernas teknikleveratörer.

Svenska kyrkan bekräftar att det har kommit in krav på ”lösensumma”, men att kyrkan inte kommer att betala dessa. Attacken är polisanmäld.
– Vi genomför nu en skademinimering och en analys av skadorna. Det är många system som är drabbade, men vi kan fortfarande ta emot och svara på e-post, berättar Martin Larsson på kyrkans pressavdelning.

Av säkerhetsskäl avböjer Act Svenska kyrkan att svara på frågor som var attacken kommer ifrån, eller vilken sorts Ransomware-attack de utsatts för.

Stor insamlare

ACT Svenska kyrkan, en av Sveriges största biståndsorganisation som årligen samlar in cirka 200 miljoner kronor. Men det är inte bara inbetalningar via webben som inte fungerar. Kanske ännu värre för årets största insamlingsmånad är det att Act Svenska kyrkan inte kan skicka ut SMS-appeller eller nyhetsbrev till sina medlemmar.

– December är vår viktigaste insamlingsperiod där församlingarna gör ett stort och viktigt jobb. Vi tror att det här angreppet kommer påverka insamlingen en del, men det är svårt att veta hur mycket. SMS och nyhetsbrev är nu begränsade, vilket är viktiga kanaler för oss att nå ut till våra givare, säger Tinde Carlbrand.

– Det här påverkar också församlingarna på olika sätt. Vi är i dialog med dem för att se vad vi kan stötta dem med i det här arbetet fortsätter hon.

Det här är inte den enda cyberattacken de utsatts för. I slutet av april blev Svenska kyrkans Facebook-konton kapade.

– Ja, v har haft en del att göra i år, konstaterar Tinde Carlbrand.

Giva Sverige, branschföreningen för insamlingsorganisationer, har hört talas om attacken mot Svenska kyrkan men vet inte mycket mer.

– Vi har inte fått någon information om att någon annan skulle ha drabbats av cyberattacker, meddelar Emilia Velin Pastén på Giva Sverige via sms.

Petter Bolme

Läs också:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.