WHO: TBC-fallen ökar i världen


två personer med msaker som sitter vid ett bord.
Filippinerna är ett av de mest tuberkulosdrabbade länderna i välrden. Foto: Ria Kristina Torrente/Läkare Utan Gränser

7,5 miljoner människor diagnostiserades med tuberkulos 2022.  Det är den högsta siffran sedan 1995. TBC är fortfarande var världens näst största smittsamma dödsorsak. Det framgår av en ny rapport från Världshälsoorganisationen WHO.

Världshälsoorganisationens (WHO) rapport om global tuberkulos 2023 understryker en betydande global återhämtning i när det gäller tjänster för diagnos och behandling av tuberkulos under 2022 efter den nedgång som följde på Covid-pandemin. Samtidigt visar rapporten att antalet fall av TBC ökar.

Rapporten innehåller uppgifter från 192 länder och områden och visar att 7,5 miljoner människor diagnostiserades med tuberkulos 2022, vilket är den högsta siffran sedan WHO inledde sin globala uppföljning av TBC 1995.

Samtidigt antas ökningen delvis bero på att fler personer nu faktiskt diagnosticerats sedan sjukvården återhämtat sig efter covid-pandemin. 

– I årtusenden har våra förfäder lidit och dött av tuberkulos, utan att veta vad det var, vad som orsakade det eller hur man kunde stoppa det, I dag har vi kunskap och verktyg som de bara kunde drömma om, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande från organisationen.

Globalt sett beräknas 10,6 miljoner människor ha insjuknat i tuberkulos under 2022, en ökning från 10,3 miljoner under 2021. Geografiskt sett fanns de flesta människor som insjuknade i tbc 2022 i Sydostasien (46 procent), Afrika (23 procent) och västra Stillahavsområdet (18 procent), med mindre andelar i östra Medelhavsområdet (8,1 procent), Nord- och Sydamerika (3,1 procent) och Europa (2,2 procent).

Det totala antalet tbc-relaterade dödsfall (inklusive dödsfall bland personer med hiv) var 1,3 miljoner 2022, en minskning från 1,4 miljoner 2021. Under perioden 2020-2022 ledde dock covid-19-störningarna till nästan en halv miljon fler dödsfall i tbc. TBC fortsätter att vara den vanligaste dödsorsaken bland personer med hiv.

Multidrogresistent tuberkulos (MDR-TB) är fortfarande en folkhälsokris. Vissa framsteg har gjorts när det gäller utvecklingen av nya diagnosmetoder, läkemedel och vacciner mot tuberkulos. Det saknas dock vilja från länderna i väst att investera i kampen mot TBC som framför allt drabbar fattiga i det globala syd.

I rapporten betonas också vikten av samordnade åtgärder inom hälso- och sjukvårdssektorn och andra sektorer för att ta itu med de sociala, miljömässiga och ekonomiska faktorer som är avgörande för tbc och konsekvenserna av att inte agera.

WHO rapporterar att de globala insatserna för att bekämpa tuberkulos har räddat över 75 miljoner liv sedan år 2000. Det krävs dock ännu större insatser eftersom tuberkulos fortfarande var världens näst största smittsamma dödsorsak 2022.

Trots en betydande återhämtning under 2022 var framstegen otillräckliga för att nå de globala mål för tuberkulos som sattes upp 2018. I samband med FN:s toppmöte i New York i september 2023 hölls ett särskilt högnivåmöte om spridningen av TBC. Vi mötet sattes mål som innebär att 90 procent av de behövande ska nås av förebyggande åtgärder och vård för tuberkulos och att ett snabbtest som rekommenderas av WHO ska användas som första metod för att diagnostisera tuberkulos.

Här kan du läsa rapporten i dess helhet.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.