Kultur: Kampen mot tuberkulos är långt ifrån över


Bild på David Isaksson, Charlotte Buxbaum, Björn Wiman, Susanne von Waechter.
Fr v: David Isaksson, Charlotte Buxbaum, Björn Wiman, Susanne von Waechter. Foto: Tomas Nordberg

Tuberkulos (tbc) är fortfarande en av de dödligaste infektionssjukdomarna och varje år smittas miljoner människor. Hur hanterar samhället stigmat kring smitta och vilka ingrepp i människors privatliv är försvarbara?

Om detta handlade Global Bar Magazines seminarium i veckan som tog avstamp i Björn Wimans nya bok om hans mammas kamp mot den fruktade lungsjukdomen.

Medverkande:

  • Björn Wiman, kulturchef på Dagens nyheter, och författare till boken I en sal på lasarettet
  • Susanne von Waechter, ansvarig för Norden på Globala fonden i Genéve
  • Charlotte Buxbaum, barnläkare och forskare vid Karolinska institutet

Moderator:

  • David Isaksson, Chefredaktör, Global Bar Magazine

Boken “I en sal på lasarettet”, handlar om författaren Björn Wimans mamma, Alice, och när hon som litet barn las in på sanatoriet efter att hon drabbats av tbc. Behandlingen innebar att hon skiljdes från sin familj under lång tid, en traumatisk upplevelse som präglat henne både som barn och vuxen. Men separationen och den långa behandlingen var samtidigt en helt accepterad del av folkhemmets kamp mot den fruktade lungsjukdomen.

Björn Wiman tycker att barnens perspektiv har saknat i historieskrivning och vill med boken sätta ljus på stigmat kring infektionssjukdomar, något som aktualiserades i samband med coronapandemin som bröt ut i mars 2020. 

– Man såg vilken effekt en smittsam sjukdom kan ha på ett samhälle och hur det kan ändra människors beteende mot varandra på väldigt kort tid. Då fick jag idén att ta reda på vilket inflytande sjukdomen tbc har haft, säger Björn Wiman.

Världens vanligaste sjukdom
Tbc är en av världens mest spridda infektionssjukdomar och man uppskattar att en fjärdedel av världens befolkning är smittade. Charlotte Buxbaum, barnläkare och forskare vid Karolinska institutet, berättar att tuberkulos är en bakterie som växer väldigt långsamt, vilket gör det till en mycket lurig sjukdom.

– Det är inte alla som blir sjuka, man bär på det latent och det slår inte alltid ut. Däremot har Globala fonden konstaterat att tio miljoner människor blev sjuka i tbc förra året, säger Susanne von Waechter, ansvarig för Norden på Globala fonden i Genéve.

Susanne von Waechter förklarar att av dessa tio miljoner människor var det bara 6,4 miljoner som fick diagnosen bekräftad och att det innebär att det finns ytterligare fyra miljoner som inte vet om sin sjukdom och därför kan fortsätta sprida smittan vidare.

Men tbc är trots allt inte så smittsamt, berättar Charlotte Buxbaum. Det krävs att man bor tillsammans eller vistas mycket tillsammans med en smittad person. Barn löper störst risk att bli sjuka då de är mer sårbara och har ett annat immunförsvar.

“Enormt folkhälsoproblem”
När Charlotte Buxbaum gick läkarutbildningen var tbc på väg att försvinna från Sverige.

– Men tuberkulos har hela tiden funnits kvar, det blev framförallt tydligt under 2015 och 2016 då det var många ensamkommande unga som kom till Sverige från till exempel Somalia och Eritrea som var smittade. Men i Sverige ser vi inte lika mycket av det, säger hon.

Susanne von Waechter berättar att 1,6 miljoner människor dog i tbc 2021, det gör det till den dödligaste infektionssjukdomen, trots att det faktiskt finns behandling att ge. Hon tycker sjukdomen får förvånansvärt lite uppmärksamhet.

Björn Wiman håller med och säger att sjukdomen borde behandlas som det enorma folkhälsoproblem som det är men att historien kring kulturen med sjukdomen kan ha en påverkan på behandlingen.

Han berättar att man förr inte såg sjukdomen som en smitta, främst bland romantiska poeter. Det sågs som en kvalité som gick i arv.

– Jag tror att kulturhistoriens grepp sitter kvar också i de beslutsrum som tilldelar både medel och kraft till bekämpning av olika sjukdomar, säger Björn Wiman.

“I en sal på lasarettet” är långt ifrån den första boken som behandlar ämnet tuberkulos. Ett exempel är Astrid Lindgrens klassiker Bröderna Lejonhjärta, där Skorpan är dödssjuk och sängliggande i tbc.

Charlotte Buxbaum rekommenderade också ”Harriet Löwenhjelms värld” av Mattias Käck och barnboken ”Fågeln i mig flyger vart den vill” av Sara Lundberg.

– I mitt tycke är det allra bästa som har skrivits i världshistorien om tbc Torgny Lindgrens Pölsan, säger Björn Wiman.

Faith Anyango

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.