Ukraina: Sverige ger 75 miljoner till Unesco


En skola i Chernigiv, Ukraina som har förstörts av en rysk attack. Foto Wikimedia Commons

Sverige ger 75 miljoner kronor till Unescos krisfond för att renovera och återuppbygga skadade och förstörda skyddsrum i förskolor och skolor.

Över 3 000 skolor, förskolor och andra lärosäten har skadats och 360 har totalförstörts i Ukraina sedan februari 2022. Skyddsrum kan hjälpa tusentals barn och elever att börja gå i förskolan och skolan igen, skriver UD i ett pressmeddelande. Förskolan är viktig för att ge hälsovård och måltider. Men bristen på skyddsrum gör att färre barn kan gå till förskolan. Skolor och förskolor i landet måste ha skyddsrum för att få vara öppna.

– Det är oerhört viktigt att barn och elever kan fortsätta sin utbildning utan längre avbrott och att förskolan och skolan får vara den trygga punkt som den kan vara. Det här stödet till Unescos krisfond för deras arbete i Ukraina bidrar till just det, säger skolminister Lotta Edholm.

Medlen kommer också att gå till att installera utrustning för vatten, sanitet och hygien och till uppvärmning och isolering inför vintern.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.