Tucholskypriset till Serhij Zjadan


Tucholskypriset som delas ut av Svenska PEN går till den ukrainske författaren Serhij Zjadan, känd för bland annat boken Internatet.

I år går priset till den ukrainske poeten och författaren Serhij Zjadan. Svenska PEN:s motivering lyder: ”Till en av de viktigaste och mest särpräglade rösterna i den ukrainska samtidslitteraturen, som förbehållslöst skildrar det angreppskrig hans land utsätts för, samtidigt som han outtröttligt för ut litteraturen till människor – och därigenom låter konsten verka för en bättre värld.”

– I och med Rysslands fullskaliga invasion har Serhij Zjadan blivit en röst för det fria Ukraina. Hans outtröttliga arbete visar på den viktiga roll som litteraturen kan spela även under de mest fruktansvärda omständigheter, säger Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård.

Priset delas ut av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell:

– Tucholskypriset manifesterar vikten av det fria ordet och konstnärlig frihet. I år manifesterar priset även vårt fulla stöd till Ukraina. Serhij Zjadan visar genom sina verk hur kultur och det skrivna ordet kan vara en dynamisk, utmanande och självständig kraft under de svåraste av tider. Det är med stolthet jag delar ut årets pris till Serhij Zjadans, säger Johan Forssell i ett pressmeddelande.

Serhij Zjadan är en av Ukrainas främsta samtida poeter och författare. Hans verk finns utgivna på ett tjugotal olika språk. Internatet som kom 2017 (på svenska 2023) är en lika obehaglig som intensiv skildring av de första åren av krig i östra Ukraina.

Redaktionen

Bakgrund

Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Priset instiftades till den tyske journalisten och författaren Kurt Tucholskys minne.

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.