Sida stoppar journaliststipendier


Eritrea - ett svårtillgängligt land som kunnat besökas tack vare stipendierna. Foto: David Isaksson.

Sida stoppar utdelningen av journaliststipendier på totalt en miljon kronor. Orsaken är brist på pengar. Det rapporterar tidningen Journalisten.
– Vi har inte fått någon budget för nästa år, säger Tommy Strömberg, chef för avdelningen för HR och kommunikation på Sida till Journalisten.

De journaliststipendier som Sida finansierat och som hanterats av Hiertanämnden hos Publicistklubben har inneburit att många – inte minst frilansjournalister – fått möjlighet att resa ut i världen och följa biståndsinsatser, helt igenom oberoende från Sida. Totalt handlar det om en miljon kronor som varje år fördelats efter ansökningar.

Flera av Global Bar Magazines medarbetare har genom åren kunnat genomföra resor till länder som annars inte skulle ha bevakats tack vare stipendiet. Men nu är det alltså stopp då pengarna finansierats med hjälp av Sidas informationsbudget som efter regeringsbeslut skurits ned från 155 till 20 miljoner kronor.

På en tidigare fråga från Global Bar Magazine kring stödet till media svarade biståndsminister Johan Forssell:

– Det är inte vår prioritet att finansiera svensk journalistik via biståndsbudgeten.

Sida väntar fortfarande på beslut för hur budgeten kommer att se ut för 2024, en budget som slås fast i det så kallade regleringsbrevet för myndigheten.

– Vi har inte kunnat ingå några åtaganden som går längre än årsskiftet eftersom vi inte har fått någon budget för nästa år. Därför har vi fått sätta stipendierna på paus i väntan på ny styrning, säger Tommy Strömberg, chef för avdelningen för HR och kommunikation på Sida till Journalisten.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.