Sverige stänger ambassaden i Kambodja


Promenad längs Mekongfloden. Foto: David Isaksson

Den sista december 2021 stänger Sverige sin ambassad i Kambodja. Beslutet är en följd av den försämrade situationen vad gäller mänskliga rättigheter i landet och det faktum att Sverige tidigare i år avslutade det statligt biståndssamarbetet med Kambodja.

Tidigare i år beslutade Sverige att avsluta biståndssamarbetet med den kambodjanska staten, sedan situationen när det gäller mänskliga rättigheter blivit allt värre, något biståndsminister Peter Eriksson intervjuades om i Global Podd 24. Nu tar Sverige ytterligare ett steg i minskade relationer med landet genom att lägga ned den svenska ambassaden i Kambodja. Från och med slutet av 2021 kommer de diplomatiska kontakterna med Kambodja att skötas från Thailand, skriver UD i ett pressmeddelande.

Det är för närvarande oklart om Sida kommer att ha kvar personal i Kambodja. I juni beslutade regeringen om en ny inriktning av biståndet till Kambodja. Bland annat så skriver man:

”Biståndet ska fokusera på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Samarbetet kommer i princip att ske enbart med icke-statliga aktörer.”

Nätverket Initiativ Kambodja menar att beslutet kan försvåra Sveriges möjligheter att skydda människorättsförsvarare från censur och övergrepp.

Här hittar du alla våra artiklar och poddar om Kambodja.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.