Gaza: FN-chef avgår i protest


Gaza. Foto: Shutterstock

Chefen för New York-kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Craig Mokhiber avgår i protest mot det han menar är ett folkmord på civila palestinier.

För några dagar sedan intervjuade vi FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk. Nu avgår en av hans närmaste medarbetare i protest mot FN:s agerande när det gäller Gaza.

Craig Mokhiber anklagar USA, Storbritannien och Europa för att vara delaktiga i vad han kallar ett fruktansvärt angrepp. Han lämnar sin post i protest mot FN:s hantering av kriget mellan Israel och Hamas och kallar attackerna mot Gaza för ett typiskt fall av folkmord.

Craig Mokhiber gör detta i protest mot att FN, enligt honom, misslyckas med sin plikt att förhindra folkmord. Han har arbetat för FN sedan 1992 och har bland annat varit FN:s seniorrådgivare för mänskliga rättigheter i Palestina. Craig Mokhiber uppmanar i sitt avgångsbrev till att bekämpa apartheid och upprätta en enda sekulär demokratisk stat baserad på mänskliga rättigheter för alla människor i det historiska Palestina.

Han skriver:

New York-kontoret leds av den biträdande generalsekreteraren för mänskliga rättigheter, som företräder högkommissarien för mänskliga rättigheter i New York, och består av en chef och cirka 60 personer som arbetar med hela FN:s agenda

Craig Mokhibers brev från den 28 oktober skickades till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk.

Mokhiber, som avgår efter att ha uppnått pensionsåldern, skrev: ”Än en gång ser vi ett folkmord utspela sig framför våra ögon och den organisation vi tjänar verkar maktlös att stoppa det.” Han sade att FN hade misslyckats med att förhindra tidigare folkmord på tutsier i Rwanda, muslimer i Bosnien, yazidier i irakiska Kurdistan och rohingyer i Burma.

Mokhiber anklagades i mars för antisemitism och extrem partiskhet mot Israel efter att en rad kontroversiella tweets avslöjats. Han har twittrat sitt stöd för BDS-rörelsen (Boycott, Divest, Sanctions), anklagat Israel för ”apartheid” och ”etnisk rensning” och anklagat pressen för att dölja ”ändlösa grymheter som begås mot civila palestinier”.

Reaktionerna på brevet är blandade. Louis Charbonneau, FN-chef på Human Rights Watch, säger till Guardian att Craig Mokhiber hade framfört ett kraftfullt argument mot dubbelmoralen i FN:s hållning. Anne Bayefsky, som leder Touro College’s Institute on Human Rights and the Holocaust i New York, anklagade däremot Mokhiber på sociala medier för ”öppen antisemitism”.

Här kan du läsa brevet i dess helhet.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.