El Salvador: Bukele kan väljas om


Världen "coolaste diktator" med fru. Foto: David Isaksson.

Enligt ett beslut i El Salvadors högsta domstol – som kontrolleras av Nayib Bukele – kan landets sittande president väljas om, trots att konstitutionen förbjuder det. 

El Salvadors sittande president Nayib Bukele har gjort sig känd för sin vurm för bitcoin som han infört som officiell valuta och för sina hårda kampanjer mot gängbrottsligheten som inneburit stora inskränkningar när det gäller de mänskliga rättigheterna. Vid ett tillfälle skickade han också beväpnad militära till kongressen för att skrämma ledamöterna till att rösta för ett av hans egna förslag.

Sedan Nayib Bukeles jordskredsseger i presidentvalet 2019 har han steg för steg befäst makten över det lilla landet i Centralamerika och 2021 vann hans parti Nuevas Ideas en förkossande seger i parlamentsvalet där partiet nu har egen majoritet, vilket innebär att han och partiet kan tillsätt och avsätta domare precis som de vill. Nayib Bukele har också fört ett krig mot landets oberoende medier vilket inneburit att den ledande oberoende tidningen El Faro tvingats flytta sin redaktion från El Salvador.

Samtidigt åtnjuter Nayib Bukele – som på sociala medier ibland kallat sig El Dictador Cool – den coola diktatorn – ett mycket starkt stöd hos landets befolkning. 

I El Salvador – liksom i många andra latinamerikanska länder – förbjuder konstitutionen den sittande presidenten att ställa upp för omval. Redan 2021 kom dock en första dom, där påhittiga jurister hittat vad man kallat ett undantag som skulle kunna bana väg en andra period för den sittande presidenten.

Bukele och hans vicepresident Félix Ulloa var de sista att registrera sig innan tidsfristen löpte för att registrera kandidater löpte ut. Klädd i t-shirt, omgiven av sina anhängare som ropade ”omval, omval” och utrustad med en megafon förvandadlade Nayib Bukele sin registrering till en spektakulär show – helt i linje med hur han agerat tidigare.

”Vi är redo att förändra vad vi än måste förändra för att kunna infoga oss ännu mer i nationernas gemenskap, men alltid respektera vår suveränitet och vårt oberoende”, sade Bukele i megafonen.

Presidentvalet äger rum i februari 2024. Det finns i dagsläget ingen oppositionskandidat som på något sätt skulle kunna hota hans makt, vilket talar för att Nayib Bukele med lätthet kommer att väljas om för ytterligare en period. 

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.