Vi fortsätter att bevaka biståndet


KOMMENTAR. Av allt att döma läggs OmVärlden ned till årsskiftet. Samtidigt är biståndet mer omdebatterat än på mycket länge. Därför är det viktigare än kanske någonsin att vi fortsätter att följa och granska biståndet – och för det behöver vi ert stöd. Det skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Detta är en kommentar. De åsikter som framförs är författarens egna.

När jag började som frilansjournalist på 80-talet var den dåvarande tidningen SIDA-rapport en av de som köpte mina artiklar från bland annat Latinamerika som då stod i centrum för en stor del av det svenska biståndet.

SIDA-rapport som producerades av en redaktör på Sidas informationsavdelning kom så småningom att byta namn och bli en mer självständig tidning, först på papper och därefter digitalt. Under flera perioder producerades OmVärlden av Global Reporting som idag står bakom Global Bar Magazine och själv har jag skrivit många längre artiklar och reportage där, bland annat från Liberia och Eritrea. Samtidigt var OmVärlden en komplicerad produkt: en myndighetstidning som ändå skulle vara självständig, en inte helt lätt uppgift alla gånger.

När vi början av 2020 startade Global Bar Magazine – mitt under corona-pandemin ­– var det lite som ett terapiprojekt. Nu gick det varken att ordna Global Bar-samtal eller resa ut på reportage i världen. 

Så vi startade en tidning.

Sedan dess har Global Bar Magazine (namnet från Global Bar-samtalen har vi behållit) utvecklats steg för steg med framför allt ideella krafter där många kunniga och engagerade skribenter deltagit och där flera av oss i redaktionen jobbat utan ersättning. Numera är också flera av våra viktigaste artiklar förbehållna de som väljer att prenumerera på Global Bar Magazine – ni blir fler och fler och det är vi glada över!

Som journalist och redaktion behöver man ständigt utmanas. Det är bra med konkurrens och därför att det tråkigt – också för oss – att OmVärlden nu ser ut att försvinna.

Vårt löfte till dig är att vi kommer att fortsätta granska biståndet, vi kommer att fortsätta skildra länder och händelser som andra inte har tid och utrymme för och vi kommer att ge utrymme för debatt och fördjupning.

Men det räcker inte bara med att du läser och gillar oss. Bra journalistik kostar pengar. Så vill du även i fortsättningen att det ska finnas en tidning som självständigt granskar biståndet hoppas jag att du också blir en av våra prenumeranter. Det kostar dig mindre än 50 kronor i månaden – väl investerade pengar i en tid då världen genomgår snabba förändringar.

Hoppas därför att du vill följa med oss på den fortsatta resan – tillsammans kan vi ge en annan bild av världen!

David Isaksson
Chefredaktör

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.