Svensk gymnastik tar Jemen med storm


Linggymnastik Gymnastiska Centralinstitutet Stockholm ca 1910. Okänd fotograf.

I det krigsdrabbade landet Jemen har en pensionerad ingenjör startat en svensk gymnastikklubb. ”Swedish gymnastics” ska få människor att må bättre. Nu sprider sig träningsformen som en löpeld över landet.

I en artikel i Positive News berättar journalisten Abdullah Ali hur det går till. Hundratals män tränar i parker tidigt på helgmorgnarna för att undvika den värsta hettan i det oerhört varma landet. Kriget i landet har pågått i åtta år och tagit 377 000 liv. Men de 33 övningarna som utförs under en timme får de som är med att må bättre. Idag har gymnastikklubben över 1 500 medlemmar som träffas dagligen på 17 olika klubbar, varav 14 ligger i huvudstaden Sanaa.

– Svenska övningar stärker din kropp, men det är människorna som berör dig på djupet. Du kan se dem som en gång inte kunde gå utan stöd, eller som hade kraftigt sned rygg, eller de som tynade bort på grund av livets press och ångest: alla känner sig friskare och gladare. Det är vackert, säger Ahmed al-Mejahed, rådgivare till Jemens nationella pensionärsförening.

– Det är en idrottsklubb för alla, men den är särskilt viktig för äldre som lider av sjukdomar och ångest och som inte har råd med behandling, säger Najy Abu Hatem, medgrundare av initiativet.

Men vad är då egentligen svensk gymnastik? Jo, den grundades i början av 1800-talet av poeten samt studenten i teologi och europeiska språk Pehr Henrik Ling (1776-1839). Svensk gymnastik betonar naturliga rörelser som att gå, springa, hoppa och kasta, snarare än de stela rutiner som finns i traditionell gymnastik. Svensk gymnastik utförs ofta i grupp, med tonvikt på att ha roligt och umgås.

Den svenska gymnastiken kallas i Jemen för Best Team. Klubben var först riktad till pensionärer, men sedan fler i alla åldrar anslöt sig har filialer öppnades runt om i landet. Än så länge får dock inga kvinnor vara med i den svenska gymnastiken, något Amani Mahmoud hoppas ska ändras:

– Jag önskar att vi jemenitiska kvinnor hade vår egen version av svensk gymnastik. Vi behöver det för att klara av stressen från kriget. Vi behöver sport och samhörighet. Det är olyckligt att vi lämnas utanför, säger hon i artikeln.

Redaktionen

Bakgrund

Jemen har 33 miljoner invånare men det finns bara 59 psykiatriker – en psykiatriker per 500 000 invånare – och det totala antalet anställda inom mentalvården är bara 304. I ett land där två tredjedelar av befolkningen är hungrig varje dag prioriteras inte den psykiska hälsan. Hälsovården har närapå kollapsat på grund av kriget och ångest, depression och psykoser blir ofta obehandlade.

Fyrtiosju procent av jemeniterna lever på mindre än två dollar om dagen. När kriget bröt ut stängde många gym eftersom de inte längre kunde täcka sina utgifter.

Den svenska gymnastikrörelsen introducerades av Pehr Henrik Ling. Han uppfann även ribbstolar, balkar och boxhästar.

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.