Bistånd: We Effect satsar på näringslivet


Biståndsminister Johan Forssell på fikapaus. Foto: We Effect.

Biståndsorganisationen We Effect har skapat en särskild hub för att stärka samarbetet med näringslivet. Framför allt handlar det om de kooperativa företag som är medlemmar i We Effect. Ett första land för samarbetet är Colombia.

Syftet med The Cooperative Business for Development Hub är att stärka länken mellan We Effects utvecklingsinsatser och engagerade företagare. Syftet är att söka efter nya samarbetsformer och innovativa lösningar på utmaningar som idag håller både människor och företagare tillbaka, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Den 19 oktober ordnade Global Bar Magazine ett samtal om bistånd och handel där We Effects generalsekreterare Anna Tibblin deltog. Hon sa då inledningsvis bland annat att hon i mångt och mycket delade biståndsminister Johan Forssells tankar om att näringslivet måste få en större roll i biståndet.

Här kan du se samtalet om bistånd och näringsliv

Ett första land där samarbetet nu inleds är Colombia. Där kommer We Effect bland annat att samarbeta med svenska HSB för att utveckla nya kooperativt ägda bostäder. Inledande samtal förs även med Tetrapak Colombia, som har utvecklat innovativa byggnadsmaterial.

We Effect hoppas att detta initiativ kan ge nya insikter och skapa en konkret vägkarta för andra som vill göra liknande satsningar. Huben ska också ge kvitto på att samverkan mellan biståndsorganisationer och näringsliv faktiskt kan fungera och bidra till utvecklingsmålen i Agenda 2030 och den pågående fredsprocessen, utan att tumma på biståndets grundprinciper, skriver organisationen i pressmeddelandet.

–  Intresset för nya boendeformer är väldigt stort hos den nuvarande regeringen och presentationen av den kooperativt ägda bostadsrätten som ett alternativ till hyres- och äganderätt väckte stort intresse hos bostadsdepartementet, säger Anders Berg, vd för HSB Nordvästra Skåne som hösten 2023 deltog på en resa till Colombia.

Nyligen lanserade We Effect också ett projekt till stöd för kaffebönder i Uganda tillsammans med det svenska kaffeföretaget Lykke Kaffegårdar och Konsumentföreningen Stockholm (KfS). I samband med det fick organisationen också besök av biståndsminister Johan Forssell.

– Syftet är att ge kaffebönder i Uganda ny kompetens så de kan odla sitt kaffe på ett hållbart sätt och sälja det till ett högre pris på den globala marknaden, utan giriga mellanhänder. Det handlar om att utmana normerna i en smutsig bransch, förklarar Lars Pilengrim på Lykke.

Redaktionen

Bakgrund

We Effect bildades 1958 av den kooperativa rörelsens dominerande företag och organisationer; bland annat KF, Riksbyggen, HSB, Folksam, dåvarande Föreningsbanken och LRF. Grundtanken är att minska fattigdomen genom kooperativt samarbete.

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.