Bistånd och näringsliv – så löser vi problemen!


Panelen som diskuterade ämnet. Foto: Tomas Nordberg

Går det att förena bistånd och näringsliv? Vilka risker finns det – och hur kan vi bäst använda den svenska resursbasen för att minska fattigdomen i världen? Det var några av de frågor som diskuteras under ett Global Bar-samtal om bistånd och näringsliv som du också kan se här.

Medverkande:

  • Anna Tibblin, generalsekreterare, We Effect.
  • Lena Sellgren, chefsekonom, Business Sweden.
  • Anders Olofsgård, docent på Handelshögskolan i Stockholm  och vice VD på SITE (Stockholm Institute of Transition Economics).

Samtalsledare: David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine.

Panelsamtalet som ägde rum torsdagen den 19 oktober handlade om hur biståndsverksamheten och näringslivet ska kunna samverka. Diskussionen tog sin utgångspunkt i regeringens aviserade reformagenda för biståndet. Global Bar Magazine har i flera artiklar också granskat regeringens förslag för att se om dessa är förenligt med regler och riktlinjer.

Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect, beskrev regeringens vägen framåt som rätt väg att gå. Näringsliv och bistånd behöver samarbete bättre. Samtidig är det svårt att få den främjande marknaden och biståndsarbetet att samarbeta:

– Det är cementerat att försöka kommunicera över gränsen. Det är inte bara olika världar, utan olika planeter, mende Anna Tibblin.

Att kombinera bistånd och handel är inget nytt, dock är det här första gången det skrivs på pappret att det ska göras, berättade Anna Tibblin.

En stor del av diskussionen under kvällen handlade också om hur samverkan ska se ut i praktiken.

– Ett stort fokus kommer ligga vid att mäta och utvärdera resultaten, konstaterade Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden när hon fick frågan om hur samarbetet kommer se ut i praktiken.

– Detta är något som biståndssidan är bra på, men handelssidan ligger efter. Ett teamwork skulle innebära att redovisningar måste bli bättre. Länder som redan har ett samarbete mellan de två sektorerna har inte lyckats på denna front, noterade hon. 

Anders Olofsgård, docent på Handelshögskolan i Stockholm  och vice VD på SITE (Stockholm Institute of Transition Economics) vill se ett fokus och utbyggnad på traditionella insatser. En kombinerad handel och biståndspolitik innebär ett fokus på utbildning, antikorruption, säkerhet, och demokrati. Däremot vände han sig kategoriskt mot det som ofta kallas för bundet bistånd.

– Det finns en enorm möjlighet för biståndsverksamheten att stärka företagandet, och för företagandet att stärka biståndsverksamheten, menade han.

Anna Tibblin höll med. Det långsiktiga målet är ju dessutom att biståndet inte alls ska behövas, konstaterade hon:

– Bistånd är ju inte ett mål i sig, det är ett medel.

De viktigaste problemen handlar inte om framtiden, utan ligger i nutiden. Många av världens fattiga länder är inte de som näringslivet i första hand väljer att satsa på. Att ge pengar till småföretag som på egen hand ska klara sig utan hjälp, kan leda till andra problem längre fram. Löser man det kortsiktiga blir den fortsatta vägen framåt tydligare, menade hon.

Hela panelsamtalet går att se här.

Viktor Elsnitz

Läs vidare:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.