Sudan: Sverige har ännu inte återlämnat pass


Demonstration i London för fred i Sudan. Foto: Shutterstock.

Fyra och en halv månad efter krigsutbrottet i Sudan är många sudanesers pass fortfarande inlåsta på den svenska ambassaden i Khartoum. UD kan inte lämna besked om när de kommer att kunna återlämnas.

Kriget i Sudan har sedan det bröt ut i april 2023 lett till tusentals dödsoffer och skadade. Över två miljoner har blivit internflyktingar och fler än 700 000 människor har flytt till grannländerna. De flesta utlänningar, vilket inkluderar diplomater, har sedan länge lämnat Sudan. Och åtminstone tio vapenvilor mellan armén och den paramilitära styrkan RSF (Rapid Support Forces), har brutit samman nästan omedelbart och många försvarare av mänskliga rättigheter har dödats.

I samband med kuppen drabbades många som sökt visum visuman till Sverige och Schengen att deras pass låstes in, efter att den svenska ambassadpersonalen lämnat landet. Men medan andra länder hittat sätt att återlämna pass så är det tyst från Sverige. Ingen händer.

Ambassaden slutade svara

Filmproducenten Ahmad Mahmoud hade i slutet av mars 2023 lämnat in sitt pass till den svenska ambassaden för att delta i en filmfestival i Malmö. Efter att i flera dagar ha vädjat via e-post och WhatsApp om att få tillbaka sitt pass –  även utan visum – fick han höra att han skulle leta efter en ”plan B” och att ambassaden inte skulle kunna tillhandahålla någon form av stödjande dokumentation. Till slut slutade den ambassadtjänsteman som han kommunicerade med att svara.

– Det känns som om det som nu skett drabbas just vissa nationaliteter. En del av os är tydligen inte värda att bry sig om, säger han i en intervju med Los Angeles Times.

Ahmed Mahmoud bestämde sig till slut för att fly till Port Sudan, 13 timmars bilresa från Khartoum. Han bor i en väns lägenhet med sin fru, men vet fortfarande inte hur han ska komma vidare.

En annan person, som vill vara anonym bekräftar för Global Bar Magazine att Utrikesdepartementet slutat höra av sig:

 –  Jag är verkligen chockad, jag hade inte kunnat drömma om att inte få någon respons alls från ambassaden. Jag har fortfarande inte hört något. Vad gäller mitt pass så har jag ingen aning om det finns kvar på ambassaden och om det har skadats. Nyligen förlorade jag mitt arbete. Nu kämpar jag för att överleva i en annan sudanesisk delstat, vilket har kostat mig mycket, säger personen.

Ytterligare en person som vi var i kontakt med strax efter kuppen bekräftar att inget förändrats:

 – Jag är fortfarande fast här och väntar på att få ett nytt pass, eftersom ambassaden
tidigare tydligt sagt att de inte kommer att kunna lämna tillbaka mitt pass.
Detta påverkar mig definitivt ekonomiskt och psykologiskt. Situationen blir allt värre, eftersom jag inte kan , lämna Sudan samtidigt som levnadsomkostnader bara ökar. Och nu måste jag försöka få fram ett nytt pass, säger hen.

Inget nytt från UD

Närmare 200 personer har hittills skrivit på en namninsamling som kräver att passen återlämnas till sina ägare. Global Bar Magazine har återigen sökt Utrikesdepartementet för att få veta hur Sverige kommer att agera och varför Sverige inte gör som andra EU-länder och ser till så att passen lämnas ut på en säkrare plats som i Port Sudan?

UD skriver till Global Bar Magazine:

Ambassadkansliet är fortfarande stängt av säkerhetsskäl. UD beklagar att eventuella originaldokument som lämnats till ambassaden i Khartoum för tillfället inte kan skickas tillbaka.

En berörd person kan begära av ambassaden att få ett intyg om att dennes hemlandspass har lämnats in till ambassaden och, om så är möjligt, kopior på dokumenten för en eventuell förnyelse hos hemlandets myndigheter.

Tomas Nordberg

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.