Nu börjar Lundin-rättegången


Collage av Sara Fekr

Den 5 september inleds krigsförbrytarrättegången mot Lundin vid Stockholms tingsrätt. Rättegången som är en av mest omfattande någonsin i Sverige beräknas pågå till början av 2026.

Ian Lundin och Alexandre Schneiter, chefer för bolaget känt som Lundin Oil står åtalade för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan 1999-2003. De misstänks för att ha medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar i syfte att säkra bolagets oljeverksamhet i södra Sudan.

I december 2021 sålde Lundin Energy sin olje- och gasverksamhet till norska Aker BP för 125 miljarder norska kronor (127,5 miljarder svenska kronor). Denna konstruktion lade det straffrättsliga ansvaret på Orrön Energy, ett betydligt mindre bolag, döpt efter en ö som ägs av familjen Lundin. 

Orrön Energy meddelade den 29 augusti att åklagaren har höjt sitt yrkande om förverkande av brottsvinster från bolaget med 1 miljard kronor, från 1,381 miljarder kronor till 2,381 miljarder kronor, eller 201 miljoner euro. Orröns börsvärde uppgår till 2,576 miljarder kronor.

Sedan försäljningen av Lundins tillgångar har Norges nationella kontaktpunkt (NKP) för OECD:s riktlinjer för multinationella företag granskat ett klagomål som lämnats in av ett stort antal organisationer.

Klagomålen har inte kunnat lösas genom medling. Den norska nationella kontaktpunkten för OECD:s riktlinjer kommer nu att granska klagomålen för att bedöma om de är berättigade. 

En av de organisationer som anmält AKER BP och dess största ägare AKER ASA är Swedwatch:

– Swedwatch välkomnar att anklagelser om brott begångna under oljekrigen i Sudan äntligen prövas i domstol. I årtionden har de som utsatts nekats upprättelse, och förhoppningsvis blir rättegången det första steget till rättvisa för de drabbade. Den skickar också en tydlig signal till alla företag som verkar i konfliktmiljöer att ta sitt ansvar när det gäller att respektera mänskliga rättigheter, säger Olof Björnsson, researcher på Swedwatch i ett pressmeddelande.

Sex åklagare från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är ansvariga för åtalet. Deras presentation av fallet kommer att pågå fram till den 8 november. Rättegången kommer att pågå i cirka två och ett halvt år och avslutas i början av 2026.

Redaktionen

Kampanjen Unpaid Debt som bevakar rättegången för de drabbade har startat en poddcastserie som du kan höra första avsnittet av här:

https://open.spotify.com/episode/7zfgMNDtCanrcHFZd76wHy?si=96bf3467b2f54824
Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.