Har Indien bytt namn till Bharat?


Narendra Modi. Foto: Wikipedia

Indien byter namn till Bharat i inbjudan till G20-mötet som hålls i New Delhi i helgen. Åtminstone verkar det så på de inbjudningar som skickats ut. Det hindunationalistiska regeringspartiet anser att namnet Indien är en symbol för slaveri. Men är det sant?

Partiet, som leds av premiärminister Narenda Modi, försöker ta bort namn som har en koppling till Indiens koloniala förflutna. Modi anser att namnet Indien är en symbol för det brittiska koloniala slaveriet. Britterna styrde Indien i cirka 200 år tills landet blev självständigt 1947. Namnändringarna är ett försök att återgå till Indiens hinduistiska historia. Men det finns de som ifrågasätter Modis tolkning av historien och menar att namnet ”India” är mycket äldre än så:

I inbjudningen till G20-mötet kallas Droupadi Murmu för ”Bharats president” istället för det vanliga ”Indiens president”. Och nu spekuleras det om Indien helt och hållet kommer att ändra namnet till Bharat. För två månader sedan döpte alliansen av oppositionspartier sig själva till ”INDIA” inför parlamentsvalet våren 2024. Kanske har det gett Modi inspiration till namnbytet?

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.