UNICEF Polen gillar inte black-metal


Montage från musikvideo och UNICEF Polens logga.

Det polska black-metal bandet Behemoth ville bidra till UNICEF-Polens insamling till förmån för utsatta barn men fick nej. Anledningen: UNICEF vill inte förknippas med bandets övriga budskap. 

Det polska black-metal bandet sålde svarta teddybjörnar på sin webbplats och pengarna vill de donera till UNICEF-Polen för att stötta deras arbete för utsatta barn. När insamlingen var klar och pengarna skulle skickas över fick de veta att deras bidrag inte var önskat. Organisationen tackade nej.

Kontroversiell polsk nallebjörn. Foto: Behemoths Instagram.

Den helsvarta nallebjörnen har ett X över båda ögonen och Behemoth-emblemet över magen med en etikett där det bland annat står ”100% Satanic”. De första 50 björnarna sålde slut nästan omedelbart och ytterligare ett parti släpptes till försäljning den 22 juli.

I ett mejl till bandet förklarar UNICEF-Polen att de skulle innebära en risk för organisationen att inleda ett samarbete då budskapen på bandets hemsida inte är i linje med organisationens värderingar. 

Bandet blev minst sagt förvånade över avvisandet och skrev på sina sociala medier:

”Vi är mållösa. Vill ni verkligen hjälpa barnen där ute? Tack och lov så finns andra organisationer som kommer ta emot de här pengarna i sitt arbete.”

Behemoth är pionjärer och anses ha lagt grunden för metal-genren i Polen, men de har också flera gånger varit i blåsväder. Sångaren Nergal som kallar sig för satanist har varit i domstol för att ha rivit sönder en bibel på scen och Polen har gjort försök att stifta lagar som ska stoppa bandet från att uppträda. I det alltmer konservativa polen där bland annat abort närmaste är helt förbjudet är det få organisationer som vågar utmana den mäktiga katolska kyrkan.

Jessica Zimmerman, Insamlingschef på UNICEF-Sverige, skriver att de aldrig varit i en liknande situation och att hon inte har några synpunkter på den polska systerorganisationens bedömning:

“Vi kan endast tala för UNICEF Sverige och har inte några synpunkter på den bedömning som UNICEF Polen har gjort. Det är beslut som de fattar självständigt. Vi har inte varit med om en liknande situation. UNICEF Sverige ser positivt på individers, organisationer och företags vilja att stötta UNICEFs arbete för barns rättigheter. Vi har dock möjlighet att neka till en gåva om vi anser att givarens värderingar eller verksamhet står i strid med UNICEFs värderingar samt om det finns misstanke att gåvans ursprung är olämplig”

Nu har bandet istället donerat pengarna till ett barnsjukhus, rapportera media.

Redaktionen

Läs också:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.