Svenskt bistånd till hälsa minskar


Lokalt hälsoarbete med stöd av UNAIDS i Chiang Mai, Thailand. Foto: UNAIDS

Det svenska hälsobiståndet minskade med 718 miljoner kronor 2022 jämfört med året innan. Särskilt stor är minskningen inom SRHR-området. Biståndet har också påverkats av de omprioriteringar som gjort efter Rysslands invasion av Ukraina. Det framgår av en ny rapport från UD.

Det svenska hälsobiståndet 2022 uppgick till cirka 6 miljarder kronor. Det visar en ny rapport från Utrikesdepartementet (UD). 65 procent av medlen betalades ut via UD i multilateralt stöd till aktörer såsom Globala fonden, UNFPA, Världsbanken, Unicef och WHO. Övriga medel fördelades av Sida genom landsamarbeten, globala program, regionala samarbeten och forskningsstöd. De fem största mottagarländerna var Sydsudan, Zambia, Demokratiska Republiken Kongo, Somalia och Myanmar.

Det totala hälsobiståndet minskade med 718 miljoner kronor jämfört med 2021. Detta, skriver rapportförfattarna, beror på ovanligt stora satsningar under corona-pandemin. Om man jämför hälsobiståndet med 2019 innan pandemin startade har det istället ökat med 717 miljoner. Biståndet har också påverkats av de omprioriteringar som regeringen har gjort efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. 

Ett av de områden som påverkats av omfördelningen är arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa (SRHR). Stödet minskade med 533 miljarder mellan 2021 och 2022. Varje år görs uppskattningsvis 25 miljoner osäkra aborter och det är en av de främsta orsakerna till mödradödlighet. Politiskt motstånd, tabu och fattigdom anges som några av anledningarna till att utvecklingen på området går långsamt och i vissa fall går bakåt. 

Trots det minskade stödet kunnde Sveriges implementerande partners i Afrika söder om Sahara förhindra uppskattningsvis 2,5 miljoner oönskade graviditeter och 3,3 miljoner osäkra aborter. 

– Jag är stolt över Sveriges bokstavligen livsviktiga arbete inom global hälsa. Att skydda och främja människors hälsa är dessutom en viktig investering som både bidrar till ekonomisk utveckling och till en säkrare och friskare värld. Regeringen kommer att fortsätta prioritera global hälsa och SRHR, både genom biståndet och genom att vara en stark internationell röst, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Lyssna på hälsofrågor under Global Festival

På onsdag den 23 augusti klockan 18.30 kommer en av rapportförfattarna Anders Nordström Ambassadör för Global Hälsa på UD medverka i ett samtal tillsammans med Gobala fondens biträdande direktör, Dianne Stewart och Läkare Utan Gränsers humanitära rådgivare Pieter-Jan van Eggermont under Global Festival. 

Innan dess – 18.00 – berättar Aurégan Le Gal från ActionAid on hur organisationen arbetar mot kvinnlig könsstympning (FGM) i Sverige.

Läs mer och anmäl dig på länken

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.