Senegal: Oppositionspartiet upplöst


En ödelagd gata i ett populärt distrikt Dakar efter protesterna i juni 2023 Foto: Pierre Laborde/ Shutterstock

Senegals regering har upplöst det största oppositionspartiet, begränsat tillgången till mobildata och helt stängt ned tillgången till appen TikTok. Människorättsgrupper fördömer regeringens agerande och varnar för att demokratins framtid är hotad.

Oroligheterna i Senegal fortsätter efter att regeringen måndagen den 31 juli upplöst det största oppositionspartiet, PASTEF, med hänvisning till att partiet har uppviglat sina anhängare till våld och skadegörelse, samt även har samröre med terrorister. Partiets ledare Ousmane Sonko häktades under lördagen 29 juli, anklagad bland annat för att ha planerat ett uppror. Ousmane Sonko får inte träffa sina advokater men innan han isolerades i häktet inledde oppositionsledaren en hungerstrejk.

Efter hälsningen återvände Sonkos anhängare till gatorna för att protestera mot regeringens repressiva åtgärder och regeringen svarade med att begränsa tillgången till mobildata och helt blockera appen TikTok. Landets kommunikations- och digitalekonomiminister Moussa Bocar Thiam sa i ett uttalande på onsdagen den 2 juli att TikTok används av illasinnade och att det hotar stabiliteten i landet.

Under torsdagen den 3 juli beslutade regeringen dessutom att föreslå en ny lag mot terrorism. Tills dess att lagen har godkänts av parlamentet ska säkerhetsstyrkorna ha fått regeringens tillstånd att skjuta skarpt mot demonstranter som utgör ett hot.

Demonstranter dödade

Under den senaste veckans demonstrationer har minst två protesterande dödats i oppositionsledaren Ousmane Sonkos hemstad Ziguinchor, där han är borgmästare. Ytterligare två civila ska ha bränts ihjäl när en buss attackerades med bensinbomber. Denna uppgift tillbakavisas av oppositionen som menar att det är propaganda.

Media i Senegal rapporterar om att polisen har gripit många av dem som arbetat politiskt för Sonkos parti och enligt fristående oppositionskällor har totalt minst sex personer dött i samband med manifestationerna sedan 31 juli. 

Den sittande presidenten Macky Sall har sagt att han inte ställer upp som kandidat i det kommande presidentvalet, men det räcker det inte så länge regeringen försöker fängsla oppositionen, säger en av de ungdomar som deltagit i protesterna och som uttalar sig anonymt:

– De här anklagelserna om terrorism är bara skitsnack, det är ett trick för att få undan Sonko så han inte kan delta i nästa val och vinna. Regeringen vill skapa kaos så att de kan förlänga undantagstillståndet, kanske skjuta upp valet i februari och sitta kvar vid makten, säger demonstranten och fortsätter:

– Men folk är rädda nu. Det skjuts med skarpa skott mot demonstranter och det går inte att samordna manifestationer, eftersom mobildata har begränsats, även om många har laddat ner VPN-tjänster. Alla är oroliga över att det kan bli värre under helgen, efter fredagsbönen.

Sex månader kvar till val

Senegal är känt för att vara ett av de mest stabila länderna i Västafrika och har styrts av demokratiskt valda regeringar sedan självständigheten 1960. Men under de senaste åren har regeringens agerande orsakat flera våldsamma sammandrabbningar och protester. Kritiken har bland annat handlat om att den nuvarande presidenten Macky Sall velat sitta kvar vid makten längre än vad grundlagen tillåter. 

Protesterna eskalerade under 2021 då oppositionsledaren Ousmane Sonko greps och åtalades. Senegaleserna var djupt chockade över nivån på våldet mot oppositionella, skarpladdade vapen hade aldrig tidigare använts mot demonstranter i modern tid, enligt de vi talade med då. 

Den senaste vågen av oroligheter bröt ut i början av juni då rättegången mot Sonko resulterade i en dom på två års fängelse, inte för det han ursprungligen åtalats för utan för en helt ny åtalspunkt, att ha “förlett ungdomen”. Domen väckte stor vrede och ledde till stora demonstrationer runt om i landet. Polisen svarade med tårgas och skarpa skott. Enligt Amnesty dödades 24 personer

Sonko och hans följare hävdar att de rättsliga processerna bara är ett sätt att skada honom politiskt och hindra honom från att delta i valet 2024. Sonko var den tredje mest populära kandidaten i det senaste valet med 16 procent av rösterna och har många unga anhängare. 

Men med bara sex månader kvar till nästa val är det fortfarande oklart vilka politiker som kommer att kandidera till posten som ny president.

Demokratin hotad

Human Rights Watch skriver i ett uttalande att beslutet att upplösa oppositionspartiet PASTEF kränker flera demokratiska fri- och rättigheter och uppmanar regeringen att återkalla beslutet. Även Amnesty har fördömt regeringens agerande.

Den tidigare premiärministern Aminata Touré, som suttit i regeringen under Macky Sall och tidigare har tillhört regeringspartiet, skrev på sociala medier efter att Sonko gripits på nytt att händelseutvecklingen är ”en tillbakagång för vårt lands demokrati utan motstycke i vår politiska historia”.

Även pressfriheten har inskränkts vid flera tillfällen under oroligheterna och Senegal har fallit från plats 73 till 104 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. TV-stationer har förbjudits från att sända och journalisten Pape Alé Niang som tidigare suttit fängslad greps på nytt under förra veckan, anklagad för att ha “spridit uppviglande och hatiskt innehåll”. Reportrar utan gränser kräver att han omgående släpps fri. Det gör även politikern och presidentkandidaten Khalifa Sall, tidigare borgmästare för Senegals huvudstad Dakar. Khalifa Sall skriver på twitter att han anser gripandena vara “ett direkt angrepp på demokratiska principer” och kräver att både Pape Alé Niang och Ousmane Sonko ska släppas fria omgående. 

Den politiska analytikern Adjaratou Wakha Aidara säger till Al Jazeera att Senegal befinner sig i en demokratisk kris och att framtiden är osäker. 

– Vi har en ung befolkning som behöver förändring och uttrycker det på sociala medier och på gatorna. 

Kajsa Sörman
Aminata Grut

Läs också:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.