Global Festival: Nu måste företagen ställa om


En av panelerna under Global festival. Foto: David Isaksson.

Idag ställs högre krav på företag att vara hållbara och följa ESG (Environmental, Social, and Governance). Men det är bråttom.
– Vi behöver halvera utsläppen varje decennium och nå nollutsläpp 2050. Det är ”unprecedented”, sa Rebecka Carlsson, hållbarhetsexpert och författare som deltog i ett av samtalen under Global Festival.

Medverkande:

  • Rebecka Carlsson, hållbarhetsexpert och författare.
  • Henrik Lindholm, verksamhetschef på Ethical Trading Initiative Sverige (ETI Sverige)
  • Charlotte Junghus, researcher Swedwatch.

En ny EU-lagstiftning kring företagens ansvar och hållbarhet är på gång, men det behövs mycket mer än så. Samtidigt behöver man inte vänta på nya lagar för att ta tag i företagets arbete:

– Våra medlemmar arbetar med det de har. Det är inte nödvändigt att ställa om från grunden, sa Henrik Lindholm, verksamhetschef på Ethical Trading Initiative.

Det gäller att säkerställa att mänskliga rättigheter respekteras i företags leverantörsled. Alla skyller ifrån sig, till exempel hävdar många företag att regeringen i deras respektive land inte har korrekt lagstiftning. Men det går att göra saker nu, menade Henrik Lindholm.

– Idag finns det ingen bindande lagstiftning på plats som säkerställer att företag respekterar mänskliga rättigheter i sina leverantörsled, sa Charlotte Junghus, researcher på Swedwatch.

Leverantörskedjorna sträcker sig över hela världen så det är svårt för företag att ha koll. Swedwatch har länge arbetat för bindande lagstiftning. Men Sverige har inte varit så positivt inställd till sådan. Det handlar dock inte bara om lagstiftning.

– Efterfrågan på hållbara produkter och tjänster är mycket större än utbudet. Företag måste kavla upp ärmarna och ta upp fler hållbara produkter, sa Rebecca Carlsson.

Henrik Lindholm poängterade att den kommande EU-lagstiftningen fokuserar på riskminimering.

– I textilbranschen är de största riskerna på bomullsfälten och i spinnerierna; de är långt borta, och det är där det finns störst möjlighet till förbättringar, sa Henrik Lindholm.

Regeringens nya biståndspolitik med fokus på näringslivet berördes också under samtalet.

– Sammankopplingen är problematisk. Den nya lagstiftningens effekter ligger flera år framåt i tiden, sa Charlotte Junghus.

Henrik Lindholm menade å sin sida på att det krävs stora förändringar och att pengar kan behövas skjutas till utifrån för företagens arbete. Men han uttryckte samtidigt att det inte är bra att pengarna tas från biståndsbudgeten.

Här kan de se samtalet i dess helhet.

Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.