Ett frö till förändring i Guatemala


Bernardo Arévalo, från partiet Semilla.

Det som ingen trodde skulle ske inträffade i Guatemala. Antikorruptionskandidaten Bernardo Arévalo, från partiet Semilla (Frö på svenska) har av allt att döma vunnit presidentvalet i Guatemala.

Texten uppdateras

Antikorruptionskandidaten Bernardo Arévalo, från det progressiva partiet Movimiento Semilla, verkar ha vunnit Guatemalas presidentval på söndagen och slog den tidigare presidentfrun Sandra Torres i ett lopp som präglades av rädsla för demokratiska bakslag.

När mer än 95 procent av rösterna var räknade hade Bernardo Arévalo fått 59,1 av rösterna jämfört med 36,1 procent för Sandra Torres 36, enligt officiella uppgifter från den högsta valdomstolen.

Bernardo Arévalo är sociolog med en doktorsexamen i filosofi och socialantropologi. Han är son till den tidigare presidenten Juan José Arévalo som tvingades fly efter militärkuppen 1954. Idag är han parlamentsledamot för Semilla – ett parti som uppstod i samband med antikorruptionsprotesterna 2015, som kulminerade i att den dåvarande presidenten Otto Pérez Molina avgick.

Guatemalas president Alejandro Giammattei gratulerade Arévalo till segern i ett inlägg på X och sa att han skulle ”bjuda in till en ordnad övergång dagen efter att resultatet är officiellt” skriver CNN.

Men frågan är om de som har den verkliga makten i Guatemala kommer att acceptera valresultatet. När Sandra Torres får frågan från media om hon erkänner sig besegrad så vill hon inte svara.

Samtidigt som situationen för mänskliga rättigheter kraftigt försämrades under den senaste åren i Guatemala valde Sverige att dra ned biståndet till landet med 60 procent från och med 2023. Inför beslutet fördes ingen som helst diskussion med ambassaden kring konsekvenserna. Ambassaden har sedan dess tvingats att kraftigt minska sitt stöd till bland annat oberoende medier i landet och personalen ambassaden har även den dragits ned.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.