SAK stoppar verksamhet i Afghanistan


Marzia är tekniker på SAK:s ortopediska mottagning i Ghazni. Foto: Anders Rosén.

Talibanstyret i Afghanistan stoppar all svensk verksamhet i landet med anledning av de koranbränningar som skett i Sverige. Som en konsekvens av detta har vissa aktiviteter inom Svenska Afghanistankommittén (SAK) pausats, skriver organisationen på sin hemsida.

Den 11 juli utfärdade talibanerna ett direktiv som stoppar ”alla Sveriges aktiviteter i Afghanistan”.  Den i särklass största svenska verksamheten i landet är det omfattande hjälparbete som Svenska Afghanistankommittén bedriver. Förra året tog organisationen emot 2,5 miljoner patientbesök på sina kliniker i Wardak och Nuristan. 133 000 barn fick utbildning i organisationens skolor och mer än 20 000 personer med funktionsnedsättning fick stöd. SAK sysselsätter över 8 000 afghaner i 18 provinser, enligt organisationens egna uppgifter.

Tidigare har talibanregimens beslutat att förbjuda kvinnliga FN-anställda, något som fick manliga FN-anställda att stanna hemma från jobbet en period. Denna protest har nu avbrutits.

I ett uttalande på hemsidan (översatt från engelska) skriver SAK bland annat

”SAK står fast vid sitt åtagande att stödja det afghanska folket och kommer att göra sitt yttersta för att säkra de nödvändiga godkännandena för att snabbt återuppta verksamheten. Vi fortsätter att söka engagemang och dialog med myndigheter på regional och nationell nivå för att hitta en väg framåt. Under tiden har kontorspersonalen ombetts att arbeta hemifrån.”

”SAK fördömer starkt alla handlingar som skändar den heliga Koranen, precis som vi fördömer alla försök att skapa konflikt eller fientlighet mellan människor baserat på religiös tro, etnicitet, nationalitet eller någon annan uppdelning.”

Då SAK visserligen är en svensk organisation, men officiellt inte en del av den svenska staten, kan det finnas en glidning i talibanernas beslut (det står ”Sveriges” inte ”svensk”) som kan göra det möjligt för SAK att arbeta på som vanligt i framtiden.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.