Sida ger 353 miljoner till FN-organet Unesco för att fortsätta det svenskstödda programmet för sexualundervisning i Afrika, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Detta sker samtidigt som motståndet mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) ökar i södra Afrika.
Motståndet mot mot sexualundervisning, liksom våld och hot mot personer som arbetare med sexuella minoriteters rättighet, ökar i många dela av Afrika trots att andelen ungdomsgraviditeter är högst i världen, kunskapen om hiv är begränsad och många unga saknar tillgång till preventivmedel. Ett svenskstött program för sexualundervisning har under 2018–2023 nått miljontals ungdomar och vuxna. Nu skjuter Sida till mer pengar.
Flickor i åldern 15-19 i Afrika söder om Sahara är särskilt utsatta för hiv. Få ungdomar har tillgång till de preventivmedel de behöver och regionen har högst andel ungdomsgraviditeter i hela världen. Det nya stödet på 353 miljoner kronor (2023–2027) går bland annat till digitala innovationer för att nå unga utanför skolan, stöd av ungdomsaktivism och att stärka ungdomsledda organisationer.
Programmets andra fas ska stärka kvaliteten av sex- och samlevnadsundervisningen och arbetet för normförändring, samt öka tillgången till preventivmedel, och förebygga våld i och utanför skolan. Den delen ska också bidra till att förebygga nya fall av hiv, tidiga och oönskade graviditeter, motverka könsbaserat våld och barnäktenskap, samt öka antalet elever som slutför sin utbildning. Unesco ska också ha ett särskilt fokus att nå åldrarna 5–12 år och utsatta grupper som unga med funktionsvariationer, unga hbtqi-personer, unga i konfliktområden eller behov av humanitär hjälp och unga som lever med hiv.
Samtidigt meddelas att USA har återvänt till Unesco. Det var under den före detta presidenten Donald Trumps ledarskap som landet lämnade FN-organet. En mycket stor majoritet av Unesco:s 193 medlemsstater röstade den 30 juni för att godkänna det förslag som lagts fram av Förenta staterna om att återinträda i organisationen. USA har åtagit sig att återbetala sina uppskattade eftersläpande betalningar på 619 miljoner USD eller motsvarande dryga 6,7 miljoner kronor.
Redaktionen
Fakta: Svenskt stöd till SRHR
Det svenska SRHR-biståndet under 2017–2021 var i genomsnitt 3 163 miljoner kronor, eller cirka sju procent av Sveriges hela bistånd. 2021 slogs nytt rekord med 3 409 miljoner kronor. År 2022 var summan 2 876 miljoner kronor vilket motsvarar 5,5 procent av Sveriges totala bistånd, en minskning med ungefär 16 procent. Källa: Openaid.
Läs också
Uppläsning av artikel
|