Sökes: 1,3 miljarder dollar för Afghanistan


Ett flyktingläger i södra Afghanistan. Foto: OCHA Afghanistan/Fariba Housaini

FN och andra organisationer söker stöd motsvarande 1,3 miljarder dollar för att hjälpa 16 miljoner afghaner i nöd. Frågan är om världen ens bryr sig.

Av Afghanistans mellan 29 och 37 miljoner invånare (ingen vet säkert hur stor befolkningen är) beräknas ca 16 miljoner vara i behov av hjälp, enligt uppgifter från FN. Antalet människor som behöver hjälp har mer än sexdubblats på fyra år, enligt Stéphane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare. Värst utsatta är som alltid barn, något som blir särskilt påtagligt i ett land som Afghanistan där ca 45 procent av befolkningen är under 15 år
– Man räknar med att vartannat barn under fem år kommer att drabbas av undernäring i år, fortsätter Stéphane Dujarric.

I den uppdaterade version av den plan för det humanitära arbetet i Afghanistan – Humanitarian Response Plan – som togs fram av biståndsgivarna i januari 2021 konstateras att givarna blivit mycket bättre på samordning. I november 2020 hölls en Internationell givarkonferens där där givarna utlovade tolv miljarder dollar, med ökat stöd för mänskliga rättigheter som ett motkrav. Under 2020 gav Sverige ca 925 miljoner kronor i bistånd till Afghanistan, vilket är en minskning jämfört med 2018 och 2019.

Samtidigt fortsätter det selektiva våldet i Afghanistan som i hög utsträckning tycks rikta sig mot kvinnor. Den 17e januari dödades två kvinnliga domare och medlemmar av landets högsta domstol. Och samtidigt som våldet ökar minskar antalet amerikanska soldater i landet. Enligt medieuppgifter är det nu fler amerikanska soldater i Washington än i hela Afghanistan.

Redaktionen   

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.