Ukraina: Sverige värd för ny givarkonferens


Kriget i Ukraina har pågått sedan februari 2022. Foto: Shutterstock

8 juni står biståndsminister Johan Forssell värd för en internationell konferens om Ukrainas återhämtning och återuppbyggnad. Konferensens syfte är att främja och förenkla förutsättningar för näringslivets medverkan i arbetet. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Investeringsklimat, reformarbete och EU-integration står i fokus för konferensen, liksom förutsättningar för resursmobilisering och riskförsäkringar. 

– Sverige och svenska företag är viktiga aktörer i Ukrainas återuppbyggnad och återhämtning. Det finns ett stort behov av ökad internationell samordning, inte minst i ljuset av Ukrainas EU-integration. Jag ser därför mycket fram emot att driva frågan om näringslivets engagemang vidare, i dialog med Ukraina, näringslivet och andra internationella partners, säger biståndsminister Johan Forssell i pressmeddelandet.

Vid mötet deltar experter från ett stort antal länder, inte minst Ukraina, liksom representanter från från EU och G7, näringslivsorganisationer, företagsföreträdare, EU-institutioner samt internationella finansiella intuitioner och utvecklingsbanker.

Konferensen genomförs på uppdrag av regeringen av Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska Institutet (SCEEUS) och Östekonomiska Institutet (SITE) vid Handelshögskolan, i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Svenskt Näringsliv.

Nyligen beslutade Sverige också att bidra med 22 miljoner kronor till ett särskilt landprogram för Ukraina som administreras av OECD. Sverige bidrar med en dryg tiondel av programmet.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.