Ska Colombia köpa JAS-plan?


JAS 39 Gripen. Foto: Wikipedia CC

I dagarna åker Colombias president Gustavo Petro till Sverige för ett besök som inte utannonserats i förväg. Colombianska journalister menar att ett syfte med resan är att besöka SAAB i Linköping för ett möjligt framtida köp av JAS Gripen.

Uppdatering 17.50 8/6: Enligt Colombias ambassad i Sverige är besöket inställt/uppskjutet.

Sverige har under många år haft ett starkt engagemang för fredsprocessen i Colombia och landet har inte drabbats lika hårt av nedskärningarna inom biståndet som Guatemala och Bolivia. Samtidigt är Colombia ett viktigt land för svenskt näringsliv med över hundra svenska företag på plats.

De senaste månaderna har varit kämpiga för Colombias vänsterpresident Gustavo Petro som hamnat i konflikt med media, gjort kraftiga förändringar i sin regering och hamnat mitt i flera skandaler.

Mitt i allt detta planerade Gustavo Petro ett besök i Sverige som inte utannonserats tidigare. Enligt uppgift till Global Bar Magazine skulle presidenten resa till Sverige den 9 juni. Colombia har en omfattande gruvnäring och flera svenska företag som levererar utrustning till gruvindustrin bedriver verksamhet i Colombia. Det har därför tidigare diskuterats att Gustavo Petro skulle besöka Kiruna, men de planerna verkar nu vara lagda på hyllan. Däremot verkade det inte omöjligt att Petro skulle besöka Linköping där JAS Gripen tillverkas. Besöket är nu alltså inställt/uppskjutet. En förklaring till detta är sannolikt den inrikespolitiska turbulens som just nu råder i Colombia.

Det colombianska flygvapnet omfattar idag bland annat 21 israeliska Kfir-plan (en modell som baseras på franska Mirage 5) och som köptes i två omgångar, 1989 och 2008.

I december 2022 meddelade den colombianska regeringen att den hade påbörjat en förhandling om köp av franska Dassault Rafale-stridsflygplan. Några dagar senare backade dock det colombianska försvarsministeriet och meddelade att beslutet inte var slutgiltigt och att man även började överväga att köpa det nya svenska planet Saab Gripen E som numera även produceras i Brasilien.

Kommer Colombia att välja JAS Gripen så är det inte första gången en vänsterpresident väljer svenskt stridsflyg. Både Sydafrika och Brasilien har sedan tidigare JAS Gripen.

Global Bar Magazine har sökt både SAAB och UD för att få uppgifterna bekräftade. SAAB svarar att de inte kommenterar vilka besökare de har till sina olika anläggningar inom företaget och UD skriver i ett mejl att eventuella besök annonseras ut på regeringens hemsida.

Redaktionen

Läs mer:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.