Musikhjälpen: 51 miljoner till svenska organisationer


51 miljoner kronor. Så mycket förmedlar Musikhjälpen av 2022 års insamlade medel till olika projekt. Till mottagarna hör Svenska Röda Korset, Erikshjälpen och Act Svenska kyrkan.

Musikhjälpen, som är en del av Radiohjälpen, är ett insamlingsevenemang som funnits i Sverige sedan 2008. En decembervecka om året sänds Musikhjälpen dygnet runt för att samla in pengar till en undanskymd mänsklig katastrof. Det är ett nytt tema i Musikhjälpen varje år. Det gemensamma för årets tretton projekt som får stöd är att de bidrar till att trygga tillvaron för barn på flykt från krig. Musikhjälpen 2022 hade vid årsskiftet 2022/2023 samlat in 56 miljoner kronor för detta ändamål.

Stiftelsen Radiohjälpen är insamlingsorganisationen som backar upp Musikhjälpen, tillsammans med SVT och Sveriges Radio. Radiohjälpens partnerorganisationer fick söka medel och antalet ansökande var stort. Projekten som valdes ut arbetar med några av de värsta kriserna i världen. De stödjer bland annat tillgången på mat, rent vatten och sanitet, skolgång, psykosocialt stöd, trygga platser, stärkt hälsa och ökad trygghet.

– Vi är stolta över att kunna nå hundratusentals barn i elva olika kriser världen över. Det är så fint att  på detta sätt omvandla folks engagemang och gåvor till viktiga projekt!, skriver Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen till Global Bar Magazine.

Till de som får pengar hör UNICEF som får tre miljoner till sitt humanitära arbete i Ukraina med att hjälpa och stötta barn som drabbats av kriget, Act Svenska kyrkan för ett två-årigt projekt i Pakistan där det ges kontantstöd för att möjliggöra tillgång till vård och skolgång för familjer på flykt från Afghanistan, och Röda Korsets som stödjer barn på flykt i Myanmar.

Så här fördelas pengarna:

 • SOS Barnbyar: 4 miljoner kr
 • Erikshjälpen: 3,7 miljoner kr
 • ACT Svenska kyrkan: 4 miljoner kr
 • ADRA Sverige: 3 miljoner kr
 • Barnfonden: 3,4 miljoner kr
 • Läkare Utan Gränser: 4 miljoner kr
 • UNICEF: 3 miljoner kr
 • Svenska Röda Korset: 4 miljoner kr
 • Läkarmissionen: 4 miljoner kr
 • Diakonia: 4 miljoner kr
 • Plan International Sverige: 4 miljoner kr
 • PMU: 3,9 miljoner kr
 • Rädda Barnen: 4 miljoner kr

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.