Biståndsdebattens mäktigaste: Äntligen fick Nuri diplomet!


Nuri Kino -Biståndsdebattens mäktigaste 2023. Foto: David Isaksson

Det är inte lätt att få ihop en tid med Södertäljes resande superaktivist – men nu fick Nuri Kino – Biståndsdebattens mäktigaste 2023 – äntligen sitt diplom.

Nuri Kino är grundare av organisationen A Demand for Action. Han är också journalist och aktivist med Södertälje som bas.

Kan mana vara journalist och aktivist på samma gång? Nuri menar att detta är möjligt och att detta faktum delvis är orsaken till ADFA:s framgångar.

Nuri Kino fick i särklass flest röster av alla nominerade. Men han fick också höga poäng av juryn och har under året varit otroligt aktiv i debatten med artiklar, Twitter-inlägg och medverkan i många andra sammanhang, inte minst som intervjuad. 

I motiveringen skrev juryn:

Nuri Kino är en sann aktivist som går sin väg utanför etablissemanget och som inte drar sig för att kritisera de som styr Sverige, oavsett vilka partier de tillhör, och som själv ofta skriver och rapporterar kring fel och missförhållanden. A Demand for Action, the organisation han varit med att om att starta, drivs helt med egna medel, utan pengar från biståndsbudgeten. När kriget i Ukraina bröt ut organiserade Nuri och A Demand for Action snabbt egna insatser, något man också gjorde efter jordbävningen i Turkiet. Organisationens volontärer består till i hög grad också av andra generationens svenskar, många med basen i Södertälje.

Nyligen hemkommen från Beirut där A Demand for Action dragit igång ny verksamhet tar Nuri Kino emot diplomet på Medborgarplatsen i Stockholm.

– Priset betyder mycket för oss – inte minst för våra volontärer – och man kan faktiskt säga att det gett oss nytt vind i seglen. Kampen lönar sig – och nu har vi gått vidare och startat nya projekt, säger Nuri Kino.

Det som utmärker inte bara Nuri, utan också de senaste årens vinnare (Parul Sharma 2022 och Martin Uggla 2021) är att alla är aktivister och företräder små organisationer.

– Det gör det hela så klart extra roligt, för det visar att aktivism och det personliga engagemanget verkligen betyder något, fortsätter Nuri Kino.

Redaktionen

Här kan du lyssna på Global Podd Med Nuri Kino

Här kan du lyssna på en intervju med Nuri Kino där han pratar om priset med SvD:s ledarredaktion.

Här kan du läsa en intervju med Nuri om priset i länstidningen i Södertälje.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.