Mexiko: Gråvalar söker mänsklig kontakt 


Valarna kommer självmant till människorna. Bild: NAParish/Creative Commons

I Mexiko längs Stilla havskusten upptäcker forskare ett unikt fenomen som väcker nyfikenhet – gråvalar som självmant söker mänsklig kontakt. Det rapporterar Reasons to be Cheerful.

I tre laguner på Stillahavskusten i Baja Sur, Mexiko, sker något unikt. Enligt naturforskaren och författaren Jim Dorsey är dessa laguner en av de få platserna i världen där vilda djur söker fysisk kontakt med människor utan att lockas av mat.

– Kalvarna är precis som människobebisar som leker och bumpar in i båten, de har ingen koll på sin egen storlek och styrka ännu, säger Jim Dorsey till Reasons to be cherefull

San Igancio är den minsta lagunen av de tre lagunerna och över 3 000 gråvalar färdas 5 000 mil från Alaska för att föda sina kalvar just här på grund av den trygga miljön.

Under många år jagades valarna och blev nästan utrotade men sedan 1988 har lagunen varit en del av latinamerikas största naturreservat och sedan 1993 är området också uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Fiske är förbjudet från januari till april och istället livnär sig lokalbefolkningen på begränsad turism och valsafari. 

Båtarna får inte närma sig djuren, de måste vänta på att valarna själva ska ta kontakt, och det gör de. Filmer visar hur valarna kommer upp alldeles nära båtarna och låter sig bli klappade.

En av båtkaptenen som jobbat länge i området beskriver hur han känner igen valarna på olika karaktärsdrag. När han får ögonkontakt med djuren är han övertygad om att de också känner igen honom. 

Jim Dorsey som nyligen publicerat boken The Lagoon säger att valar inte är naturligt skygga utan att det är något de lärt sig bli på grund av jakten de utsatts för.

– De har alltid varit vänliga, de har bara inte fått chansen att visa det. 

Faith Anyango

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.