Avrättningar: högsta siffran på fem år


Demonstation against death penalty in Iran. Photo: Amnesty Ireland.

Antalet registrerade avrättningar år 2022 var det högsta på fem år. Det framgår av en ny rapport från Amnesty International. Ökningen beror till stor del på att Iran och Saudiarabien har avrättat många fler människor än året innan. 

883 personer avrättades i tjugo länder under 2022, vilket är en ökning med 53 procent jämfört med 2021 då 579 kända avrättningar skedde. Men Kina har ingen officiell statistik för avrättningar och de tusentals individer som tros ha avrättats där under 2022 räknas därför inte med. Inte heller i Nordkorea och Vietnam är det känt hur många som avrättas. 

Statistiken baseras på officiella siffror och medieuppgifter samt information från människorättsorganisationer och från anhöriga till avrättade. Amnesty uppskattade siffran i Kina fram till för ett antal år sedan då Kina började hänvisa till den som en officiell siffra. Men det var en minimisiffra så Amnesty slutade att publicera den kinesiska statistiken. 

825 av de 883 kända avrättningarna utfördes i Mellanöstern och Nordafrika och 90 procent av dem skedde i endast tre länder, nämligen Iran (576), Saudiarabien (196) och Egypten (24). Iran avrättar näst flest personer i världen efter Kina. Under en dag i mars 2022 avrättades 81 personer i Saudiarabien. I USA avrättades 18 personer, varav fem i Texas och lika många i Oklahoma. 

”Jag växte upp med ord som avrättning, dödsdom och tortyr. Som liten ställde jag ofta frågan varför åker vi inte tillbaka till hemlandet, för att träffa familjen. De får ju inte hälsa på oss här. Svaret känns overkligt än idag. Båda mina föräldrar har dömts till döden av den iranska rättsväsendet. Mamma har två dödsdomar över sig. Deras brott, drivit en kamp för mänskliga rättigheter”, skriver Khazar Fatemi, ny presskommunikatör på Amnesty Sverige, på sin Facebook-sida.

– Länderna i Mellanöstern och Nordafrika bröt mot internationell rätt när de ökade antalet avrättningar under 2022, vilket avslöjar en hänsynslös nonchalans mot mänskligt liv, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard i ett pressmeddelande.

Afghanistan, Kuwait, Myanmar, Palestina och Singapore återinförde dödsstraffet under 2022.

Några positiva undantag

Några ljusglimtar finns dock. Antalet utdömda dödsstraff minskade från 2052 år 2021 till 2016 år 2022. Liberia och Ghana lagstiftade för att avskaffa dödsstraffet och Sri Lanka och Maldiverna uttalade att de inte skulle tillgripa dödsstraff. Lagförslag om att avskaffa det obligatoriska dödsstraffet har också lagts fram i det malaysiska parlamentet. 

Kazakstan, Papua Nya Guinea, Sierra Leone och Centralafrikanska republiken avskaffade dödsstraffet för alla brott, medan Ekvatorialguinea och Zambia avskaffade dödsstraffet endast för vanliga brott. I december 2022 hade 112 länder avskaffat dödsstraffet för alla brott och nio länder hade avskaffat dödsstraffet endast för vanliga brott.

Tomas Nordberg

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.