Vem blir biståndsdebattens mäktigaste? Nu kan du nominera!


Nu är det dags igen – Global Bar Magazine utser biståndsdebattens mäktigaste. Nu har du chans att föreslå den du tycker satt agendan för debatten om bistånd och global utveckling under det gångna debattåret (mars 2022mars 2023). Senast den 17/4 vill vi ha ditt förslag.

Är det något du tycker gjort ett särskilt stort intryck på biståndsdebatten och som varit med om att forma agendan under det senaste året (mars 2022–mars 2023) som i så hög grad präglats av det ryska anfallskriget mot Ukraina, men också av Turkiet (inte minst jordbävningen) – och kanske ännu mer – av de beslut som den nya regeringen fattat sedan den tillträdde hösten 2022. 

Biståndsdebattens mäktigaste utses för tredje gången av Global Bar Magazine. Till tidigare års mäktigaste hör Parul Sharma (2022) och Martin Uggla (2021). Kommer någon av de tidigare vinnarna kommer att leta sig in på listan också för detta år – och vilken betydelse spelar biståndets delvis förändrade inriktning för debatten?

Hur har då debatten varit det här året? Utan att föregripa några nomineringar så kan vi konstatera att det senaste året varit oerhört händelserikt. Kriget i Ukraina har nu pågått i över ett år och Ukraina är nu det i särklass viktigaste mottagarlandet för svenskt stöd. I Myanmar och Afghanistan har sitautionen försämrats ytterligare, Pakistan drabbades av en förödande översvämning och i Guatemala och El Salvador blir situationen när det gäller de mänskliga rättigheterna allt sämre. 

Här i Sverige har regeringen signalerat att biståndet i högre grad ska bli ett verktyg för att motverka migrationen. Samtidigt leder ökade matpriser till att fattigdomen ökar i en alltmer polariserad värld – och till att människor fortsätter att fly.

Har detta också präglat debatten? Vad tycker du? Nominera den person du tycker lyft just de frågor du tycker varit viktiga.

Så här fungerar det:

  • Nominera de personer du tycker bäst senast den 17/4 genom att fylla i formuläret här. Glöm inte att motivera varför du nominerar personen.
  • De nominerade presenteras därefter och alla får möjlighet att rösta på sin favorit.
  • Rösterna vägs samman med vad personen åstadkommit under året, samt med juryns bedömning. Varje del motsvarar en tredjedel av det totala utslaget. Skulle det bli helt jämt mellan kandidaterna har juryn utslagsröst. 

Välkommen med dina nomineringar!

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.