Tbc: ”Vi tillåter att miljoner människor dör”


två personer med msaker som sitter vid ett bord.
Filippinerna är ett av de mest tuberkulosdrabbade länderna i välrden. Foto: Ria Kristina Torrente/Läkare Utan Gränser

Tuberkulos (tbc) är en av den mest spridda infektionssjukdomarna i världen. Men trots att sjukdomen går att behandla så dog 1,5 miljoner människor av tbc 2020. Idag, på världsdagen för tuberkulos, kräver flera organisationer att mediciner och behandling blir billigare och tillgängligt för alla.

Tbc är en av världens mest spridda infektionssjukdomar och man uppskattar att en fjärdedel av världens befolkning är smittade. Charlotte Buxbaum, barnläkare och forskare vid Karolinska institutet, berättade under ett tidigare Global Bar samtal att tuberkulos är en bakterie som växer väldigt långsamt, vilket gör det till en mycket lurig sjukdom.

När Charlotte Buxbaum gick läkarutbildningen var tbc på väg att försvinna från Sverige. 

– Men tuberkulos har hela tiden funnits kvar, det blev framförallt tydligt under 2015 och 2016 då det var många ensamkommande unga som kom till Sverige från till exempel Somalia och Eritrea som var smittade. Men i Sverige ser vi inte lika mycket av det, konstaterade hon.

Sverige stor givare

Sverige är en viktig givare till Globala fonden som står för 77 procent av allt ekonomiskt stöd till länder som bekämpar tuberkulos, eller cirka 800 miljoner USD per år. Det kan jämföras med de över 30 miljarder dollar som ges till samma länder för att bekämpa covid-19.

På världsdagen för tuberkulos, den 24 mars, uppmanar Globala fondens chef Peter Sands världen att en gång för alla stoppa den pågående spridningen av den dödliga sjukdomen.

– I 30 har vi beskrivit tbc som en global hälsokris, det är dags att vi erkänner att det är en pandemi så vi kan hantera det som en sådan och ta död på sjukdomen.

Tbc är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och varje år insjuknar nästan tio miljoner människor. Sjukdomen är vanligast i Afrika och Asien.

– Vi har lyckats utrota smittan i den rikare delen av världen, ändå tillåter vi att millioner människor tvingas fortsätta lida och dö till följd av denna sjukdom som vi vet hur man förebygger, behandlar och botar, säger Peter Sands i ett pressmeddelande.

Tbc är inte enbart en sjukdom som drabbar människor i världens utvecklingsländer. I boken “I en sal på lasarettet”, berättar författaren Björn Wiman om sin mamma Alice, och när hon som litet barn las in på sanatoriet efter att hon drabbats av tbc. Behandlingen innebar att hon skiljdes från sin familj under lång tid, en traumatisk upplevelse som präglat henne både som barn och vuxen. Men separationen och den långa behandlingen var samtidigt en helt accepterad del av folkhemmets kamp mot den fruktade lungsjukdomen.

Björn Wiman tycker att barnens perspektiv har saknat i historieskrivning och vill med boken sätta ljus på stigmat kring infektionssjukdomar, något som aktualiserades i samband med coronapandemin som bröt ut i mars 2020. 

– Man såg vilken effekt en smittsam sjukdom kan ha på ett samhälle och hur det kan ändra människors beteende mot varandra på väldigt kort tid. Då fick jag idén att ta reda på vilket inflytande sjukdomen tbc har haft, berättade Björn Wiman under Global Bar-samtalet tidigare i år.

WHO, Läkare Utan Gränser och en rad andra organisationer går nu samman och kräver att behandlingen för tuberkulos görs mer tillgänglig för fler. Det handlar bland annat om att sänka priser på tester och läkemedel.

– Det är avgörande att tillgången ökar till tester för att diagnostisera tuberkulos och resistens mot de läkemedel som används, så att vi kan identifiera fler patienter med resistent tbc och införa de kortare och säkrare läkemedelskombinationerna, säger Stijn Deborggraeve, diagnostisk rådgivare vid Läkare Utan Gränsers Accesskampanj i ett pressmeddelande.

Det lägsta priset för en tbc-behandling ligger på 570 amerikanska dollar. En summa som få har råd med i länder med hög spridning av tbc.

– I ett land som Afghanistan, där människor kämpar för att ha råd med livsmedel, transportkostnader och sjukhusavgifter, skulle det vara en välsignelse att kunna behandla patienter med läkemedelsresistent tbc på sex månader, i stället för upp till två år med de äldre behandlingarna, säger Geke Huisman, medicinsk koordinator för Läkare Utan Gränsers insatser i Afghanistan.

Men det händer också positiva saker. I Indien har landets patentverket avslagit Johnson & Johnson försök att förlänga sitt monopol på tuberkulosläkemedlet bedaquilin. Det innebär att det livräddande läkemedlet kan bli tillgängligt för fler, skriver Läkare Utan Gränser på Twitter.

Redaktionen

Läs också:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.