Kambodja: Oppositionsledare dömd till 27 års fängelse


Kem Sokha har varit en politisk kraft i Kambodja sedan början av 90-talet. Foto: Wikimedia Commons

Den kambodjanske oppositionsledaren Kem Sokha har dömts till 27 års fängelse. Han anklagas för förräderi och han har fråntagits sin rätt att rösta i sommarens val.

Kem Sokha, medgrundare till det nu förbjudna oppositionspartiet, Cambodia National Rescue Party (CNRP), har dömts till 27 års fängelse för förräderi. Han anklagas för att ha planerat att störta Kambodjas sittande premiärminister Hun Sen som styrt landet med järnhand de senaste 40 åren.

Den nya domen har mötts av massiv kritik från det internationella samfundet. FN, EU, Kanada, Frankrike, Australien och Storbritannien har alla uttryckt oro för hur de nationella val som planerats till juli 2023 ska kunna hållas under i det rådande politiska klimatet. Regimen slår ifrån sig alla anklagelser och kritiserar västmakterna för att blanda sig i Kambodjas inre angelägenheter.

Human Rights Watch (HRW) kräver att Kem Sokha genast släpps fri. Phil Robertson, biträdande direktör för organisationen i Asien, säger att det är uppenbart att domen är politiskt motiverad.

– Att döma Kem Sokha till fängelse handlar inte bara om att stoppa hans politiska parti utan domen krossar också allt hopp om att rättvisa val skulle kunna hållas i juli, säger han i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.