Succé när fotoutställning öppnade i Erbil


A large crowd joined the opening in Erbil.

Fotoutställningen ”Kvinnliga fotografer visar sitt Irak” öppnade den 21 februari i Erbil, huvudstaden i irakiska Kurdistan-regionen.
– Vi möter sällan kvinnliga fotojournalister i Irak. Därför var verkligen ett nöje att få ta del av deras berättelser, säger Nergiz Ahmed som var där på invigningen.

– Eftersom fotografering i det irakiska samhället i allmänhet har betraktats som en manlig sysselsättning har kvinnor inte tillåtits bli fotografer. Detta projekt ska ge irakiska kvinnor möjlighet att ta sig in i dessa tidigare stängda rum, berättade Qassim Khidhir, projektledare vid Framing Journalism School, i samband med att ljuset dämpades och utställningen formellt invigdes. 

Ljuset tändes sedan och fotograferna tog publiken med sig genom sina fotoberättelser. Vin Mahmoud, en av fotograferna från staden Duhok, berättade för publiken: 

– Det här är berättelsen om en yezidisk flicka som attackerades av ISIS 2014; trots svårigheterna har hon nu ett eget företag i det internflyktingläger där hon bor.

Utställningen fascinerade besökare Nergiz Ahmed, 27, av två skäl: för det första är alla fotograferna kvinnor och för det andra är deras berättelser modiga och gripande: 

– Vi möter sällan kvinnliga fotojournalister i Irak, så det är trevligt att se att alla fotografer i den här utställningen är kvinnor, och det var ett nöje att få ta del av deras berättelser”, sa Nergiz. 

Utställningen är ett samarbetsprojekt mellan Framing Photojournalism School och Global Reporting, och projektet finansieras av Svenska institutet. Anette Nantell, prisbelönt fotograf på Dagens Nyheter, har varit fotografernas mentor. Utställningen visas på Framing Photojournalism School i Erbil fram till slutet av februari 2023.

Redaktionen

Här kan du se ett tv-inslag om utställningen från tv i Erbil. Och här finns ett till!

Här kan du se bilderna och läsa berättelserna från utställningen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.