Rekordstort givande under 2022


De ideella organisationernas insamlingar slog rekord under 2022. Det visar en prognos från branschorganisationen Giva Sverige. En orsak är sannolikt det stora engagemanget för Ukraina.

Prognosen bygger på en enkät om preliminära resultat för helåret 2022, visar att gåvor och bidrag till ideella organisationer slog rekord under 2022. Under 2021 samlade organisationerna in totalt 9,7 miljarder kronor och nu väntas drygt 12 miljarder kronor där ökningen i huvudsak utgörs av stöd till Ukraina. Enkäten pekar också på att näringslivets stöd har ökat markant under 2022 med engagemang från en bredd av företag.

– Den stora uppslutningen från både allmänheten och företag till stöd för Ukraina är exceptionell. Bidragen från företagen utgör dessutom en större andel av givandet än vid tidigare kriser och katastrofer, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige i ett pressmeddelande från organisationen.

Men det är inte alla som får in mer pengar. Organisationer som hamnat i skuggan av kriget mot Ukraina samlar in mindre. Samtidigt finns det en oro hos flera organisationer om att en lågkonjunktur under 2023 kan leda till minskat givande.

Den stora jordbävningen i Turkiet och Syrien som hittills krävt ca 40 000 människoliv har också gett till ett omfattande givan, om än inte på samma nivå som till Ukraina. 

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.