Indien: Första transparet blir biologiska föräldrar


Hbtq-prideparad i staden Lucknow i Indien. Foto: Shutterstock

Historia skrevs i Indien när ett transpar för första gången blev biologiska föräldrar.
– Jag är så lycklig. Idag får jag äntligen hålla mitt barn, säger mamma Ziya Paval till ANI.

För första gången någonsin har ett transpar blivit biologiska föräldrar i Indien. Det är Ziya Paval, som föddes som man, och hennes partner Zahad, som föddes som kvinna som nu går till historien genom att bli föräldrar.

Zahad som är 23 år och som är Paval 21 år genomgick hormonell behandling för att ändra kön när de blev gravida. Deras berättelse ger hopp till Indiens queer-community som länge utsatts för diskriminering, hot och hat.

En vanlig term för för transsexuella personer i Indien är hijra. De har stängts ute ur samhället, levt i fattigdom och tvingats till prostitution.

2009 tog Indiens valmyndighet ett första steg mot att inkludera transpersoner genom att addera valet ”annan” utöver man och kvinna på valsedlarna.

2014 fattades ytterligare ett viktigt beslut i landets Högsta domstol om att ett tredje kön skulle accepteras. Regeringen ålades då att behandla transgruppen som en minoritet. Domstolen gav också regeringen i uppdrag att ta vara på gruppens intressen och säkerställa deras representation inom balnd annat arbete och utbildning.

I delstaten Kerala är det en dröm som nu gått i uppfyllelse för de nyblivna föräldrarna.

– Jag är så lycklig. Idag får jag äntligen hålla mitt barn, säger mamma Ziya Paval till ANI.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.