Indien: Konst ger transpersoner plats i samhället

Genom att skapa konst i offentliga utrymmen kan transpersoner som vanligtvis tigger eller utsätts för övergrepp ta plats på egna villkor. Det menar den indiska organisationen Aravani Art Project.

– Nu för tiden när vi bär våra målarkläder blir folk nyfikna och vi känner oss oerhört stolta över att säga att vi är konstnärer, säger en av deltagarna Ayesha Koli till Forbes India.

I Indien är personer med könsöverskridande identitet kända som ”hijras”. Vid födseln könas de som män. Sedan 2014 är hijras en del av Indiens tredje kön, då högsta domstol införde ett tredje juridiskt kön. Men det råder en ambivalens bland befolkningen som förpassar transpersoner till samhällets utkant. Bland hinduer är de både respekterade och fruktade, eftersom vissa tror att de kan välsigna eller förbanna människor.

Indiens transsexuella och transpersoner tros uppgå till flera miljoner. 2018 avskaffade Indiens högsta domstol en lag som instiftades under det brittiska koloniala styret 1860, en lag som förbjöd samkönat sex. Indiens HBTQIA+ har länge kämpat för att få slut på diskriminering och kämpar fortfarande för att bli accepterade av samhället i stort.

https://twitter.com/curious_scribe/status/1505839573443637250?s=21&t=SdyAyyS9j8bD1TGVMIcatA

Konstnären och transkvinnan Deepa Kachare är en del av Aravani Art Project. Hon berättar i Forbes India att transpersoner har svårt att få jobb i Indien och att det är vanligt att se dem i tigga i storstäderna eller på tåg.

– Vi går överallt för att tigga men vi älskar att arbeta hårt och tjäna pengar. Vi tvingas tigga från människor på familjeevenemang som bröllop eller att välsigna nya hus mot pengar och några av oss är sexarbetare, säger Deepa Kachare.

Aravani Art Project finansieras med hjälp av regeringar, företag och frivilligorganisationer och har samlat ihop dussintals mestadels transpersoner för gatukonstprojekt i flera indiska städer. I stadsdelen Sonagachi i staden Kolkata (Calcutta) där Asiens största prostitutionsstråk ligger, har de målat byggnaden som inhyser Durbar Mahila Samanwaya. En organisation som verkar för att bryta stigmatisering, social exkludering och fattigdom. Organisationen representerar 65 000 sexarbetare (män, kvinnor och transpersoner).

– Folk är väldigt glada över att se oss arbeta som konstnärer. Nu tänker de positivt när de ser oss, säger Deepa Kachare till Forbes India.

En annan transsexuell kvinna i gruppen, Ayesha Koli tigger fortfarande på gatan. Hon berättade att  hennes pigmentstänkta kurta (ett långt löst sittande plagg som bärs av sydasiater) har blivit en annan slags markör.

– Nu för tiden när vi bär våra målarkläder blir folk nyfikna och vi känner oss oerhört stolta över att säga att vi är konstnärer, fortsätter Ayesha Koli.

Bland konstkollektivets senaste projekt finns ett samarbete med det svenska varumärket Absolut Vodka. Genom The Absolut Creative Commune arbetar företaget med konstnärer för att skapa positiv förändring i världen via konsten. I The Telegraph India säger Aravani Art project att de är glada över att samarbeta med ett varumärke som Absolut, som enligt dem står för en mer inkluderande och öppen värld, utan fördomar. De berättar också att deras egna filosofi är att konst är ett sätt att integrera trans communityn i lokalsamhället.

“Vi använder konsten för att nå ut till så många människor som möjligt i de lokala samhällena och sammanfläta deras resa för att skapa medvetenhet, rehabilitering och inkludering. Den närmaste kretsen av människor som stöttar dem (transpersoner) och tar hand om dem blir också deltagare, vilket ger oss friheten att gå djupare in i samtalen med de nyfikna åskådarna”, säger konstkollektivet till The Telegraph India.

Katerin Mendez

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration