Debatt: Stoppa utvisningen av Duaa till Pakistan


Demonstration i Gällivare för att Duka och Tahira ska få stanna.

DEBATT. 12-åriga Duaa har funktionsnedsättningar och är född i Sverige. Hennes mamma flydde ett tvångsäktenskap. Nu ska båda utvisas till Pakistan där de kommer att utsättas för våld och bestraffningar. Migrationsverket – ändra ert beslut! Våga för en gångs skull stå upp för kvinnorna och barnen, skriver företagare från Gällivare tillsammans med flera aktivister i denna debattartikel. 

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.

Den 13 februari slänger Sverige ut tolvåriga Duaa och hennes mamma Tahira till deras förövare. Ut från Sverige, in i lejongapet på deras fäder och Tahiras man i Islamiska Republiken Pakistan. 

Vi skulle ju skydda kvinnorna, de utsatta, de förföljda. Sa vi inte så?

Duaa är inte bara en invandrare utan asylskäl. Hon är född här. När hennes mamma Tahira var gravid flydde hon sin man och släkt för att skapa en bättre framtid för sig och sin dotter. Hon kom till Sverige i juni för snart 13 år sedan och sedan dess har hon och många runt henne kämpat för att hon ska få stanna här.

När Tahira var 14 år var hon redo att giftas bort, ansåg hennes far. Det är olagligt med barnäktenskap i Pakistan, men landet är starkt korrupt och några sedlar senare var hon 18 år på pappret istället. Hon födde familjen två söner, men tvingades abortera en flicka. När nästa flicka var på gång flydde hon.

Här i Sverige har Migrationsverket nekat Tahira och dottern Duaa både uppehållstillstånd och arbetstillstånd, med hänvisning till att Tahira har uppgett två olika födelsedatum. Hon kan inte bekräfta sin identitet heter det, trots att hon har förklarat anledningen.

Inte heller som flickor och kvinnor anses de ha rätt till asyl. Migrationsverkets presschef säger att: ”Även om man tittar på det och tar in barnkonventionen, så är det inte tillräckligt för att de ska beviljas uppehållstillstånd”. 

Tahira riskerar alltså hedersbestraffning. Duaa riskerar barnäktenskap. De båda riskerar slag, förnedring, degradering och de kommer med all säkerhet att separeras från varandra, då flickor över sju år automatiskt tillhör fadern och hans släkt istället för modern. 

Migrationsverket anser att Tahira bör ”uppdatera och se till att uppgifterna i passet stämmer”. Detta kan endast göras i Pakistan. Har Migrationsverket läst Utrikesdepartementets rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Pakistan? Har de läst Human Rights Watch rapport om Pakistan där de påpekar att hedersvåld, syraattacker, hedersmord och tvångs- och barnäktenskap fortsätter vara utbredda i landet? Hur menar de att Tahira ska ”uppdatera och se till att uppgifterna i passet stämmer”? Genom att be sin förövare, erkänna förfalskningen och ordna ett pass åt henne med rätt datum? I vilken fantasivärld lever Migrationsverket? Det är verklighetsfrånvänt att en svensk myndighet förväntar sig att en kvinna som flytt från våld och tvångsäktenskap ska återvända till sin förövare i ett korrupt land för att ordna fram papper enligt svensk standard.

I mars 2016 fick Sverige kritik från FN:s kvinnorättskommitté och flera förslag för att råda bot på ojämställdheten har lyfts, som att: 

”Fler kvinnor bör få asyl på grund av könsbaserad förföljelse. Kvinnor och flickor på flykt är särskilt utsatta på grund av sin underordnade ställning i det land de flyr ifrån och i sin familj. Arbetet med att utreda utsatthet för könsbaserat våld, förföljelse och kontroll, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, som asylskäl bör förstärkas. Sverige bör också arbeta mer aktivt med att ge stöd till utsatta kvinnorättsförsvarare.” 

Vi har bönat och bett Migrationsverket om att se till barnet. Men inte en enda gång har man frågat, intervjuat eller sett till Duaas behov. Duaa har dessutom flera funktionsnedsättningar på syn, hörsel och tal. Hon kommer anses vara totalt värdelös och en oerhörd belastning för sin familj i Pakistan. Och hon vet om det. Efter beslutet om deras utvisning har hon försökt ta sitt liv. Tahira har sovit med henne, fastknuten i sig själv för att återigen skydda detta barn. Denna gången från sig själv.

Här är vi – ett helt land som står upp för dessa människor. En kommun som behöver dem. Tahira har sedan så fort hon fick tillåtelse till det arbetat mer än heltid. Försörjt sig själv och Duaa. Hon har integrerat, hittat vänner. De har båda lärt sig svenska. De är svenskar!

Där borta finns bara mörker. Den som leder Duaa och Tahira mot antingen ljuset eller avgrunden är ni, Migrationsverket. Våga för en gångs skull stå upp för kvinnorna och barnen. Ändra ert beslut. Tahira och Duaa ska inte med det där planet!

Parul Sharma, människorättsjurist

Soheila Fors (Kd), kvinnorättsaktivist

Fatemeh Khavari, asylrättsaktivist

Atefeh Sebdani, föreläsare och författare

Karin Fridell Anter, ordförande för Stöttepelaren, redaktör för boken ”Den onödiga flyktingkrisen”

Joel Larsson, medgrundare till den nationella kampanjen ”Håll ihop Sverige- För en human migrationspolitik” 

Anna Krigsman, verksamhetsansvarig Kvinnojouren Nike  

Mia Sörblom Grooth, rektor åk 4-6, Hedskolan, Gällivare

Roger Hansson, VD, Gällivare Näringsliv

Karin Anttila, Kostchef, Tahiras arbetsgivare, Gällivare kommun

Elisabeth Landby, Tahiras fd arbetsgivare, Labro Städ AB

Sofia Isaksson Fors, Tahiras fd arbetsgivare, Pensionat Augustin

Maria Sätterqvist m.fl. för arbetsgruppen #låtduaablihörd

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.