Costa Rica: Ekoturism skapar jobb och värdighet


Camino de Costa Rica med vulkanen Turrialba i bakgrunden. Foto: Wikimedia Commons

Rutten Camino de Costa Rica som löper från kust till kust ger landsbygdsbefolkningen en inkomst – och skyddar den vilda naturen från exploatering. Följ med på vandringen!

Fåglarna kvittrar och guiden Osvaldo Martinez böjer sig ner och plockar upp några bär och pressar dem mellan fingrarna. Doften som uppstår påminner om kanel.
– Vi använder bären som smaksättare till en rispudding, förklarar han.

Osvaldo Martinez tillhör ursprungsbefolkningen Nairi-Awari och han jobbar med att guida vandrare genom ett av de mest avlägsna och otillgängliga regnskogsområdena i Costa Rica. Leden heter Camino de Costa Rica, en 280 kilometer lång vandringsled som förbinder det centralamerikanska landets karibiska kust och Stillahavskusten genom bergskedjan Cordillera de Talamanca.

Osvaldo Martinez går i gummistövlar mellan trassliga trädrötter på en brant lerig stig. Han stannar upp och visar ett träd vars bark används för att behandla magbesvär. Osvaldo har levt större delen av sitt liv här och han kan artbestämma många av urskogens papegojor på deras läten.

– De flesta som går med oss på vandringarna är tacksamma. Vi behandlar dem väl, vi visar dem naturens skönhet, vi berättar lite om vår kultur, medicinalväxter och djur, berättar han.

Camino de Costa Rica sträcker sig 280 km från Karibiska havet till Stilla havet. Karta: Tom Finn/ Context

Costa Rica har en stor biologisk mångfald. Nästan sex procent av världens djur- och växtarter finns här och landet är det mest besökta i Centralamerika. De flesta turisterna fortfarande väljer att besöka städer och nationalparker vid kusterna, men intresset för skogen och bergen har ökat.

Inkomster ska stötta lokalsamhället

Camino de Costa Rica, som grundades av en ideell organisation för landsbygdsutveckling, erbjuder upplevelser i regnskogen och uppe i bergen bland molnen. Vandringen går genom jordbruksmark på ursprungsbefolkningens territorium och pengarna från turismen går till lokalsamhället.

– Det är en självklarhet, eftersom andra inkomster från turismen går till kustområden och de flesta av dessa platser ägs av utlänningar. Därför såg vi till så att vandringsleden går genom byar som verkligen behövde en ny inkomstkälla, säger Conchita Espino, chef för Mar a Mar, den förening som har utformat och byggt leden.

Land och hav ska skyddas

Naturskador ökar globalt och den biologiska mångfalden minskar. För att hindra ytterligare förstörelse enades världens länder i december 2022 om att försöka skydda 30 procent av jordens land och hav till 2030. För att förverkliga detta löfte är det av största vikt att se till att de samhällen som lever i och nära naturområden hittar sätt att dra nytta av dem, vilket sin tur skapar nya incitament för att skydda dem, menar bevarandeexperter.

Detta är en prioritet i Costa Rica, som redan har en fjärdedel av sin mark i skyddade i nationalparker och reservat. Landet har också lyckats med att återställa skogsområden som tidigare skövlats och över hälften av landets yta är nu skogbevuxen.

En stig upp mot ett berg
En stig som leder upp mot bergskedjan Cordillera de Takamanca. Foto: Thomson Reuters Foundation/ Tom Gaynor

Vandringsleden i Costa Rica är inspirerad av pilgrimsleden Camino de Santiago i norra Spanien – som Conchita Espino vandrade 2011 – och Ravenber Way, en långväga vandringsled som sträcker sig från kust till kust genom norra England.

Costa Ricas vandringsled har varit öppen sedan 2018, men Mar a Mar använder pengar från stiftelser och privatpersoner för att förbättra infrastrukturen längs leden som tar cirka sexton dagar att vandra. Föreningen samarbetar med invånare i ursprungsbefolkningarnas områden, privata naturreservat, gårdar och avlägset belägna byar för att hjälpa dem att skapa små, hållbara företag som erbjuder guidning, måltider och logi på små hotell och hos värdfamiljer. Den extra inkomsten är viktig för människorna i Costa Rica där omkring 20 procent av befolkningen lever i fattigdom.

Osvaldo Martinez tjänar cirka 80 000 colón (1 460 kronor) på att guida en grupp vandrare genom hans ursprungsbefolknings mark och han tjänar totalt cirka 2 500 kronor i månaden. Den extra inkomsten sparar han för att köpa en bärbar dator och han hoppas gå klart gymnasiet och sedan studera ekonomi vid universitetet.

– Innan vandringsleden fanns odlade vi grödor för vår egen konsumtion, säger han. Arbetstillfällena från Caminon har inte bara ökat inkomsterna, utan också hjälpt människor att studera och lära sig saker, säger han.

På andra sidan branta skogstäckta berg i den lilla staden Turrialba lever 22-årige Alejandro Montoya som tjänar motsvarande 1 700 dollar i månaden, i en region där många människor överlever på mycket lägre löner genom att plocka kaffebönor eller städa hus.

Han brukade arbeta med sin styvfar Fabian, som är researrangör. De hittade platser där vandrare kunde äta och sova under tiden som leden utvecklades, och nu guidar han besökare längs leden som når flera tusen meter över havet, i tät skog högt bland molnen.

– Det här är ingen sol- och sandturism. Det är ett helt annat koncept, och det är därför jag blev förälskad i Camino de Costa Rica. Jag gillar det faktum att man tar människor till de här samhällena som kan tjäna på turismen, antingen ekonomiskt eller bara genom genom möten som gör dem lite lyckligare – allt handlar inte om pengar, säger han.

Lokalbefolkningen börjar känna sig delaktig och börjar känna att Caminon också är deras.

Alejandro Montoya är en ivrig fågelskådare och är skicklig på att upptäcka tukaner, flugsnappare, honungskrypare, gökar, ugglor och hökar. Han har till och med koll på de svårfångade, praktfulla quetzalerna som lever i de högt belägna skogarna.

Guiden Alejandro Montoya står vid en bro i Costa Ricas centrala dalgång. Foto: Thomson Reuter Foundation/ Tim Gaynor.

Han har sparat för att köpa en kikare för att bättre kunna visa upp fåglarna och han studerar för att få ett diplom i turism.

– Jag känner att jag gör det jag verkligen tycker om. Jag kan vandra, se fåglar, dela med mig, träffa nya människor. Det är vad jag gillar att göra och det gör mig väldigt, väldigt lycklig, säger han.

Förbättringar på gång

Camino Costa Rica är den mest populära vandringsleden och omkring 400 personer i månaden ger sig ut för att vandra korta sträckor. De flesta är än så länge människor som bor i Costa Rica och många utgår från huvudstaden San José. Bara tio procent är utländska turister. Men det är något som Mar a Mar hoppas kan tiofaldigas de kommande åren, nu när covid inte ligger som ett lock över turistnäringen.

För att förbättra upplevelsen för vandrarna har Mar a Mar ett nära samarbete med kommuner och lokalsamhällen som ständigt jobbar för att förbättra leden, lägga till skyltar och erbjuda utbildning och startkapital till invånare längs leden för att utveckla hållbara småföretag. De vill också lägga till tre hängbroar och göra vandringen genom det karga området mer lätthanterlig.

– Men vi att det ska vara väldigt autentiskt och lokalt. Vi vill inte att det byggs hotell längs Caminon. Vi vill att det ska vara lokala familjer som förbättrar sina stugor så att de tar emot tio vandrare per dag i stället för tre, säger Conchita Espino.

Leden fyller fem år

Leden har nu funnits i fem år och förändringen för befolkningen har börjat bli märkbar. I det lilla samhället Napoles som domineras av kaffeodlingar, kan allt fler få en del av sin försörjning tack vare vandringsleden. Kvinnorna i byn välkomnade sina första besökare i början av 2021, och sedan dess har de varit värdar och lagat mat åt ett växande antal vandrare. Tidigare erbjöds sovplatser i en kyrka, men nu finns det en stuga med vidsträckt utsikt av den molnbeklädda bergssidan mot Stilla havet.

– Vi utvecklar nya sätt att ta hand om turisterna. Vi vill lära oss engelska, sälja produkter till dem och erbjuda dem lokala turer. Vi får se vad vi kan komma på, säger Marianela Fallas Cordero, som tillsammans med sina två systrar är full av idéer.

– Vi har många drömmar som vi vill förverkliga, fortsätter hon.

Tim Gaynor
Thomson Reuters Foundation

Översättning och bearbetning: Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.