Spioner eller hjältar? 24 hjälparbetare inför rätta i Grekland


Resan över Medelhavet innebär stora risker och för många migranter slutar resan här. Foto: Shutterstock

I veckan inleds rättegången mot 24 aktivister och volontärer som anklagas för spioneri i och med att de hjälpte flyktingar och migranter i Grekland 2015–2018. De åtalade riskerar till att börja med åtta år i fängelse och Amnesty beskriver åtalet som en fars. En av dem är Sarah Mardini, känd från Netflix-filmen The Swimmers.

I veckan startade rättegången mot 24 hjälparbetare på den grekiska ön Lesbos. Volontärerna greps 2018 och satt fängslade i över 100 dagar innan de släpptes mot borgen. Nu står de bland annat åtalade för spioneri och förfalskning. Brott som kan ge åtta år i fängelse.

Enligt polisutredningen ska aktivisterna ha lyssnat på den grekiska kustbevakningens interna kanal och använt fordon med falska militära registreringsskyltar, skriver New York Times.

Åtalet är en del i den grekiska regeringens hårdare attityd mot hjälporganisationer, en linje som har intensifierats i takt med att vi närmar oss valet i Grekland i vår. Flera organisationer har förbjudits och ledarna för två av dem, Greek Helsinki Monitor och Aegean Boat Report, står också åtalade för att ha underlättat olaglig inresa i EU.

Amnesty kallar rättegången fars och uppmanar Grekland att avbryta rättegången.
– Att rädda människor som riskerar att drunkna på en av de dödligaste rutterna och hjälpa dem iland är inte ett brott, säger Nils Muižnieks, chef för Amnesty Internationals europeiska regionala kontor.

En av huvudpersonerna under rättegången är Sarah Mardini som själv kom som flykting från Syrien 2015. Hon och hennes syster räddade sina medpassagerare från att drunkna då deras båt började ta in vatten mitt ute på havet. Efter att hon tagit sig till Tyskland och sökt asyl reste Sarah Mardini tillbaka till Grekland för att hjälpa andra flyktingar. Filmen The Swimmers som hade premiär på Netflix i höstas är baserad på hennes öde.

Sarah Mardini säger till The Guardian att hon hade velat delta på rättegången men nu följer den på distans på grund av ett sju år långt inreseförbud.

Den här rättegången är bara den första av en större utredning gällande människosmuggling och pengatvätt, brott som ger straff på upp till 25 år i fängelse.

Kajsa Sörman

Läs även

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.