Kenneth Roth nobbas av Harvard


HRW:s senaste årsrapport. Foto: Human Rights Watch på Twitter

Kenneth Roth, före detta mångårig chef på Human Rights Watch (HRW), erbjöds att tillbringa ett år som gäststipendiat på Harvard Kennedy School of Government, men nobbades i sista stund. Anledningen – rektorn gillade inte HRW:s kritik av Israel.

Snart efter att Kenneth Roth slutade som chef för HRW blev han tillfrågad om han var intresserad av att bli gäststipendiat i ett år på Carr Center for Human Rights Policy på Harvard Kennedy School. Planen var att Roth skulle skriva en bok under sin tid på Harvard. Allt gick enligt plan till dess att Kenneth Roth kallades till ett möte med skolans rektor Douglas W. Elmendorf i juli 2022. Ett telefonmöte som Kenneth Roth trodde var ren formalia. 

Har du några fiender? Det var frågan som Kenneth Roth fick av rektorn Douglas Elmendorf. Han svarade att som chef för HRW är det en del av jobbet att få fiender runt om i världen, inklusive ledare för länder som kränker mänskliga rättigheter. Och listan på ledare som blivit uppretade kan göras lång. Kenneth Roth har nekats inresa i både Kairo och Hongkong, blockerats på Twitter av Rwandas president och är uppsatt på Rysslands svarta lista. Allt på grund av rapporter om brott mot mänskliga rättigheter som organisationen publicerat.

Två veckor efter samtalet fick Kenneth Roth veta att rektorn utnyttjat sin vetorätt och att gäststipendiet inte längre var aktuellt. Rektorn ska ha sagt till en medarbetare, Kathryn Sikkink, professor i mänskliga rättigheter, att HRW har en anti-israelisk agenda och att Kenneth Roths tweetar om Israel är problematiska.

Kathryn Sikkink blev chockad av beskedet. Hon skickade ett mejl till rektorn där hon ifrågasatte beskedet och delade HRW:s rapportering om palestinska övergrepp. Hon ville visa att organisationen granskat båda sidor i konflikten. Trots detta låg rektorns beslut fast.

Kenneth Roth säger att han tyckte att frågan om fiender som han fick under samtalet var märklig. Han tror att det är på grund av att flera inflytelserika personer i styrelsen och stora donatorer till skolan är pro-israeliska som rektorn känt sig tvingad att neka honom platsen.  

Harvardstudenter, lärare och alumner samt 19 studentorganisationer, totalt 360 personer med anknytning till universitetet, har krävt att Douglas W. Elmendorf ska avgå. The Harvard Crimson, universitetets tidning, menar att beslutet strider mot universitetets mångfaldspolicy. Även HRW har kritiserat beslutet i ett brev till Harvard.

Tomas Nordberg

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.