EU-parlamentet kräver hårdare tag mot Iran


Demonstration utanför Irans ambassad i Bryssel. Foto: Shutterstock.

Irans säkerhetstjänst bör tas upp på EU:s terrorlista och Irans politiska ledning och deras familjer måste straffas med EU-sanktioner. Det kräver Europaparlamentet i en resolution som presenterades på torsdagen.

Det var ett enat Europaparlament som antog en resolution med krav på hårdare tag mot regimen i Iran på torsdagen. Parlamentet kräver att EU ska utöka sin sanktionslista till hela den politiska ledningen i landet, inklusive Ali Khamenei, president Ebrahim Raisi, åklagaren Mohammad Jafar Montazeri och alla stiftelser kopplade till Islamiska revolutionsgardet (IRGC). De vill också att sanktionslistan ska inkludera ledarnas familjemedlemmar.

Evin Incir (S) var initiativtagare till resolutionen och ledde förhandlingarna i parlamentet, hon säger att hon gladdes över att se att det fanns en partiöverskridande enighet i frågan, från höger till vänster:

– Jag tycker både parlamentet och rådet borde ha agerat tidigare, men nu är vi här. Vi går fram med en tydligt enad röst från parlamentets sida för att Irans befolkning ska få det som vi andra tar förgivet, frihet, säger Evin Incir till Global Bar Magazine.

Terrorstämpla säkerhetstjänsten
Parlamentet vill också att Irans fruktade säkerhetstjänst, det islamistiska revolutionsgardet (IRGC), ska tas upp på EU:s terrorlista. Länder som har samröre med IRGC uppmanas att direkt avsluta alla samarbeten. 

– På senaste tiden har vi hört många fina ord från Ministerrådet, men sedan Sverige tog över ordförandeskapet har det inte hänt någonting konkret, fortsätter Evin Incir.

Parlamentet fördömer de brott mot mänskliga rättigheter som begås av regimen både i och utanför Iran och skriver att de är djupt oroade över förföljelsen mot den iranska diasporan som bor i EU. De uppmanar medlemsländerna att skydda sina medborgare från spionage och hot.

– Regimens förtryck ser inga gränser, det har gått så långt nu att jag personligen tycker att vi borde stänga Irans ambassader i EU tills att vi kan se en konkret förändring, menar Evin Incir.

Nu är det upp till ministerrådet att besluta om hur de ska gå vidare med frågan. EU:s utrikesministrar har möte på måndag och det blir troligtvis ett första tillfälle att diskutera parlamentets uppmaning.

Kajsa Sörman

Läs mer

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.