Iran utesluts ur FN:s kvinnokommission


Demonstration för irans kvinnor. Foto: Artin Bakhan/Unsplash.

Iran utesluts från FN:s kvinnokommission. Det beslutade nyligen FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC).

Beslutet om att utesluta Iran ur FN:s kvinnokommission togs den 14 december efter att rådet uttryckt stark oro över den iranska regimens dödande av demonstranter, inklusive kvinnor och flickor. Rådet skriver i sin resolution att ”kvinnors och flickors mänskliga rättigheter, inklusive rätten till yttrande- och åsiktsfrihet, kontinuerligt undergrävs och i allt högre grad undertrycks”.

Rådet skriver vidare att detta ofta görs ”med användning av överdrivet våld, genom att man tillämpar en politik som står i flagrant strid med kvinnors och flickors mänskliga rättigheter och med mandatet för kommissionen för kvinnors ställning”.

Av de länderna som anslutit sig till ECOSOC röstade 29 länder för, vilket är mer än hälften av antalet medlemmar. Därmed uteslöts regimen ur Kvinnokommissionen med omedelbar verkan. De åtta länder röstade emot var Bolivia, Kina, Kazakstan, Nicaragua, Nigeria, Oman, Ryssland och Zimbabwe. 16 länder avstod från att rösta.

Oppositionen välkomnar beslutet
Maryam Rajavi, ordförande för Irans nationella motståndsråd (NCRI), välkomnade beslutet:

– Den religiösa regim som styr Iran har arresterat, torterat och avrättat tusentals kvinnliga politiska fångar under de senaste fyra decennierna. Bara under de senaste tre månaderna, under upproret, har den dödat minst 61 kvinnor och 70 barn på gatorna, säger hon.

Maryam Rajavi kräver nu att regimens ledare skulle åtalas för vad hon menar är 40 års brott mot mänskligheten och folkmord:

– Regimen i IRAN har hotat freden och lugnet i regionen och världen och har kontinuerligt brutit mot internationella konventioner, fördrag och lagar. Denna illegitima regim företräder inte Irans folk på något sätt och måste undvikas av det internationella samfundet och uteslutas från FN och dess olika organ, särskilt UNICEF.

Redaktionen

Bakgrund

FN:s kommission för kvinnors ställning inrättades 1946 och har blivit en viktig aktör när det gäller att främja kvinnors rättigheter, dokumentera kvinnors verklighet i hela världen och utforma globala normer för jämställdhet och kvinnors makt över sina egna öden. De 45 ledamöterna väljs av ECOSOC på grundval av en rättvis geografisk fördelning och har en mandatperiod på fyra år.

Redaktionen

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.