Twitter: Musk upplöser rådgivande grupp


Foto: Alexander Shatov/Unsplash.

Elon Musk har beslutat att upplösa Twitters rådgivande grupp med cirka oberoende organisationer som företaget bildat för att ta itu med hatpropagandan. Nu är Marcin de Kaminski på organisationen Civil Rights Defenders orolig över konsekvenserna.

Twitters Trust and Safety Council bildades 2016 och består av ett hundratal oberoende medborgar-, människorätts- och andra organisationer för att ta itu med hatpropaganda, exploatering av barn, självmord, självskadebeteende och andra problem på plattformen. Sedan Elon Musk tillträdde som ägare och VD har Twitters arbete för att kvalitetssäkra plattformen och motverka hat och desinformation monterats ned eller lagts på is. Människorättsteamet har lagts ned, chefen för Trust and Safety har sparkats och bytts ut och nu kom alltså ytterligare ett beslut.

Enligt Twitter har de ”omvärderat hur man bäst kan få in externa insikter” och kommit till slutsatsen att rådet ”inte är den bästa strukturen för att göra detta”.

Oron för vad detta kan leda till är nu stor bland organisationer, inte minst de som arbetar med bistånd och mänskliga rättigheter som redan ju ser negativa konsekvenser: Hatpropagandan i länder som DRK kan förstärkas och anti-migrationsströmningar mobiliseras. Twitter har också använts som vapen av grupper som den så kallade Islamiska staten, ISIS, som har minst 42 000 Twitterkonton för propagandakampanjer, främst i Syrien, Irak och Saudiarabien, skrev nyligen Aanjalie Roane i The New Humanitarian.

– Framtiden för Twitter som en trygg och säker plattform för alla är mer osäker än någonsin. Det är uppenbart att Twitter under Musks ledning vill göra sig av med kritiker. Nedläggningen av rådet innebär en allvarlig förtroendeskada för Twitter, i en tid när tilliten för de stora plattformarnas engagemang för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är viktigare än någonsin, säger Marcin de Kaminski, chef för säkerhet och innovation på Civil Rights Defender i ett pressmeddelande från organisationen.

Trust and Safety Council hade ingen beslutsbefogenhet och granskade inte specifika innehållstvister, utan hade en särskild rådgivande roll. Marcin de Kaminski oroar sig nu över effekterna på människorättsaktivisters arbete:

– För människorättsaktivister är Twitter inte bara en kul app, utan en hel infrastruktur. Särskilt i länder med begränsad oberoende media är Twitter en av få arenor där de kan utöva sin yttrandefrihet. Det innebär ett stort ansvar, ett ansvar som Elon Musks Twitter verkar avsäga sig helt, fortsätter Marcin de Kaminski.

Redaktionen

Lyssna på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.