Rekordmånga behöver humanitär hjälp


Humanitärt bistånd via Röda Korset. Foto: Röda Korset

Rekordmånga människor är i behov av humanitärt stöd, antalet konflikter har fördubblats sedan förra decenniet och klimatförändringar tvingar miljoner på flykt. Det visat nätverket ALNAP:s årliga rapport om det humanitära biståndssystemet.

Nätverket Active Learning Network for Accountability and Performance in Humanitarian Action (ALNAP), har nu släppt sin årliga rapport där de slår fast att antalet människor i behov av humanitärt stöd nådde sin högsta nivå någonsin 2020. Det året befann sig 440 miljoner människor i nöd och FN hade som mål att hjälpa drygt 60 procent av dem.

Den totala finansieringen av internationellt humanitärt bistånd under 2021 var större än någonsin och uppgick till 31,3 miljarder dollar. Nästan dubbelt så mycket som tio år tidigare. Antalet humanitära aktörer har också ökat med tio procent under samma period och antalet anställda med 40 procent sedan 2013.

Dubbelt så många konflikter och rekordmånga på flykt
Mellan 2018 och 2021 har antalet hjälpbehövande i världen ökat med 87 procent. Covid-pandemin har lett till att uppskattningsvis ytterligare 100 miljoner människor hamnat i extrem fattigdom på grund av pandemin.

Våldsamma konflikter som de i Syrien, Afghanistan, Tigrayprovinsen i Etiopien och i Burma fortsätter att orsaka stort lidande och många civila dödsfall. Antalet konflikter i världen mer än fördubblades under det förra decenniet. I slutet av 2021 var antalet människor som tvingats fly från sina hem högre än någonsin förut.

Klimatförändringarna – bensin på elden
Rapporten slår också fast att vår jord blir allt varmare. Mellan 2015 och 2021 slogs flera värmerekord och 51,6 miljoner människor drabbades av väderrelaterade katastrofer 2020 såsom översvämningar, torka och stormar.

Världsordningen i gungning
Världssamfundet sätt att hantera de två globala kriserna coronapandemin och klimathotet beskrivs i rapporten som ett bevis på den hur den internationella solidariteten misslyckats. Nationalstatens självintresse har trumfat gemensam handlingskraft. FN:s säkerhetsråd har varit oförmöget att agera och splittringen mellan Väst, USA, Kina och Ryssland har varit tydlig i rådets arbete. Rapporten visar också på att antalet repressiva auktoritära ledare har ökat och utrymmet för civilsamhället och opposition har minskat.

Här kan du läsa rapporten i dess helhet

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.