Regeringen vill ha full flexibilitet


Regeringspartierna förhandlade in i det sista om Sidas budget. Nu blir det rejäla minskningar på flera områden och stor flexibilitet för regeringen att göra om det mesta framöver, konstaterar David Isaksson.

Till slut kom det – regeringens regleringsbrev för bistånd som går via Sida. Det är som väntat en kalldusch för många FN-organ. Något vi kommer att återkomma till separat och lite senare.

Inte ens civilsamhället har någon anledning att vara lyckligt. Regeringens löfte om att inte skära på stödet till civilsamhället uppfylldes inte: även där blev det neddragningar.

Och på var och varannan rad står att allt ska kunna sägas upp fort – något som delvis är ett sätt för regeringen att kunna ändra strategier. Samtidigt bäddar det sannolikt för ytterligare neddragningar 2024, allt beroende på hur de förhandlingarna går. Enligt ryktet skedde förhandlingarna denna gång till långt inpå onsdagsnatten innan regeringsbeslutet fattades på torsdagen den 22 december.

Störst är minskningen för kommunikation, därefter följer forskning, Latinamerika och fred.

Regleringsbrevet för Sida innebär bland annat att civilsamhällets möjlighet att bedriva opinionsarbete kraftigt beskärs. Kanske är det kampanjer som ”Rädda biståndet” som irriterat och stört? Här finns också en parallell till när Gunilla Carlsson var biståndsminister då motsvarande nedskärningar gjordes. Då försvann målet med informationen: att försvara biståndsviljan.

I intervjun med TT gör biståndsministern ett stort nummer av att biståndspengar inte ska användas till konferenser utan gå till matpaket. Men själva har regeringen gett sig stora möjligheter genom att man ökat budgeten för det som på budgetspråk kallas ap.33    Strategiskt inriktade bidrag (ram). Där finns det numera 123 procent jämfört med förra årets budget.

Biståndet styrs i hög utsträckning av strategier. Bland annat behöver en sådan nu tas fram för Ukraina som blir det ensklit största mottagarlandet och som hittills inte haft en egen strategi. Många andra strategier, för bland annat Myanmar, Somalia och Burkina Faso och olika tematiska områden, förlängs till årsskiftet 2023/24.

Själv skriver jag det här åkandes på en skumpig väg i Malawi, ett av världens fattigaste länder, men också ett land som strävsamt kämpar vidare: som har fria val, demokrati och oberoende granskande media: precis den typ av länder som behöver vårt stöd.

Regleringsbrevet kommer nästan precis samtidigt som Sida släpper sin senaste opinionsundersökning som visar att stödet för biståndet minskar. Regeringen går med andra ord i takt med opinionen, så kan det i alla fall verka.

För samtidigt som detta sker står Ukrainas president Zelenskyj i Washington och säger att stödet till Ukraina inte bara är välgörenhet, utan även en investering för framtiden.

Zelenskyj formulerar kanske där bättre än någon annan hur viktigt biståndet är. Inte bara till Ukraina, utan till alla som kämpar för demokrati och frihet, mot fattigdom och förtryck.

Nu får han och Ukraina en enorm biståndsbudget att hantera, något som i sig kommer att ställa stora krav på landet, inte minst när det gäller att samordna många olika givare.

För många andra väntar en helt annat verklighet.

David Isaksson

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.